Bliskowschodni sos pomidorowy z bobem
Jest to moja delikatna modyfikacja przepisu Marty Dymek na bób po libańsku.1/2 dużej cebuli drobno kroimy i delikatnie szklimy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy pół łyżeczki ziaren kolendry, pokruszone pół suszonej ostrej papryczki (ewentualnie pół łyżeczki), dorzucamy 2 liście laurowe (duże przełamać), pół łyżeczki cynamonu i kilka minut dusimy.
Dodać 3/4 - 1 szklankę bobu (rozmrożony, mrożony ;)) i znów kilka minut poddusić.
Dodać puszkę pomidorów. Pomidory w całości, które po otwarciu puszki delikatnie rozdrabniamy, za pomocą noża do niej wkładanego ;)
Dosypujemy dużą szczyptę soli, łyżkę suszonej pietruszki, pół łyżeczki pieprzu, oraz garstkę (łyżkę) suszonej żurawiny.
Całość dusimy 10-15 minut.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem;)
Jest pysznie, jest pikantnie jest swojsko i orientalnie ;) Polecam;)
Fajny przepis, bardzo szybki i w ogóle brzmi smacznie :) Problem chyba tylko z bobem, nie wiem czy jest dostępny w sklepach taki mrożony.
OdpowiedzUsuńJa miałam swój zamrożony, ale sprawdzałam i w sklepowych zamrażarkach jest bób ;)
Usuń