poniedziałek, 15 stycznia 2018

Ryż po libańsku

 

Bliskowschodni sos pomidorowy z bobem

Jest to moja delikatna modyfikacja przepisu Marty Dymek na bób po libańsku.

1/2 dużej cebuli drobno kroimy i delikatnie szklimy na łyżce masła klarowanego.  Dodajemy pół łyżeczki ziaren kolendry, pokruszone pół suszonej ostrej papryczki (ewentualnie pół łyżeczki), dorzucamy 2 liście laurowe (duże przełamać), pół łyżeczki cynamonu i kilka minut dusimy.

Dodać 3/4 - 1 szklankę bobu (rozmrożony, mrożony ;)) i znów kilka minut poddusić.

Dodać puszkę pomidorów. Pomidory w całości, które po otwarciu puszki delikatnie rozdrabniamy, za pomocą noża do niej wkładanego ;)

 Dosypujemy dużą szczyptę soli, łyżkę suszonej pietruszki, pół łyżeczki pieprzu, oraz garstkę (łyżkę) suszonej żurawiny.

Całość dusimy 10-15 minut.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem;)

Jest pysznie, jest pikantnie jest swojsko i orientalnie ;) Polecam;)

Smacznego ♥

2 komentarze:

  1. Fajny przepis, bardzo szybki i w ogóle brzmi smacznie :) Problem chyba tylko z bobem, nie wiem czy jest dostępny w sklepach taki mrożony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam swój zamrożony, ale sprawdzałam i w sklepowych zamrażarkach jest bób ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥