czwartek, 25 stycznia 2018

Sos mięsno-pomidorowy

Ryż orientalnie 


Pamiętacie bób po libańsku? To dziś bez bobu, a z mielonym mięsem.
Miałam dwóch krytyków/recenzentów/mężczyzn/ krewnych;), a wiadomo...tacy są najgorsi ;) [czyt. najbardziej wymagający, krytykujący i...
wiedzący najlepiej♥..."Ja bym dodał...Ja bym dłużej...ja bym krócej...ja bym więcej...dlaczego dodałaś...dlaczego nie dodałaś...i inne dlaczego coś tam..."]
A wczoraj przy stole cisza...:)

Składniki:

łyżka masła klarowanego
szklanka rosołu (bulionu)
1-2 łyżki żurawiny
pieprz
sól
Cebula
ok.600g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów ( a najlepiej własnych ;) )
opcjonalnie mozzarella
suszona pietruszka 2 łyżki
Przyprawy:
łyżeczka chili
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki cynamonu
2-3 liście laurowe
kardamon 1-2 (razem z łupinkami - wcześniej rozgnieść, tak żeby łupinka się otworzyła)

Cebulę drobniutko kroimy i szklimy z przyprawami.
Dodajemy mięso mielone, mieszamy, żeby je rozdrobnić i smażymy.
Jak się porządnie usmaży dolewamy bulion, przykrywamy i na małym ogniu dusimy, do miękkości. Kolejno dodajemy pomidory i dosalamy, oraz możemy popieprzyć.
Dusimy dorzucając żurawinę i pietruszkę.

Ryż z mięsem mielonym 

W takiej wersji u mnie ;) , ale jestem przekonana, że spaghetti z orientalnym sosem będzie jeszcze lepsze, od ryżowej wersji (słabość do makaronu, w każdej postaci, formie, ostrości, wytrawności i słodkości ☺ )

ps. ryż gotujemy z łyżeczką kurkumy

Smacznego ;)


2 komentarze:

  1. Lubię takie orientalne potrawy, jeden kęs i do dzioba. Wygląda bardzo apetycznie i pewnie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie smakuje, samo się robi ;) Jak już będziecie mogły, to wypróbować i zasmakować ;)

      Usuń