poniedziałek, 5 marca 2018

Kasztanowy biszkopt z kremem twarogowym

Śnieżne ciasto ;)

Dlaczegóż taka zimowa nazwa :) Bo bardzo z jeszcze trwającą mroźną zimą skojarzył mi się krem;) Proste ;)?


Biszkopt

300g kasztanów jadalnych ugotowanych i obranych
50g pestek dyni bądź słonecznika
6 jajek
180g cukier

Kasztany, w robocie, lub młynku mielimy, podobnie postępujemy z ziarnami.

Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy cukier i kolejno żółtka, przy tych ostatnich zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze.

W trzech czterech porcjach dodajemy zmielone, mieszając delikatnie, choć porządnie łyżką.

Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierm i pieczemy ok. 30 minut w 185 - 190 st C

Po wystudzeniu przekrawamy na pół na dwa blaty.

Biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego należy się z nim delikatnie obchodzić :)


Masa serowa

500g sera białego
100 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Ser mielimy na gładko :) a następnie miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny.

Gotowy krem dzielimy na pół i jedną część wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim  i rozsmarowujemy resztę kremu.




Smacznego ;)


14 komentarzy:

  1. Niezwykle oryginalny przepis. Tyle, że nigdy nie gotowałam kasztanów i kompetnie nie wiem, jak długo trzeba to robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://goo.gl/JQnMZ2 tutaj troszkę o gotowaniu pisałam więcej Zapraszam :)
      Ale najważniejsze to: proponuję nie nacinać przed gotowaniem, obierać zaraz po gotowaniu, a gotować ok 25 minut:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciekawy przepis i łatwy, to dla mnie ważne, bo leniwa w kuchni jestem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwy i szybki, jeśli jakaś dobra dusza nam wcześniej kasztany obierze ;)
      Lubię kasztanowe smakołyki, ale obieranie może delikatnie...zdenerwować :)

      Usuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!!! Tworzysz wspaniałe prace!!! Jest u Ciebie pięknie i tak klimatycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję i po stokroć dziękuję :)

      Usuń
  4. Chętnie bym zjadła takie ciasto.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja pozdrawiam :)
      Dziękuję
      I proszę dac znać jak już przyjdzie czas na wykorzystanie przepisu...jak smakowało ;)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie... i co najważniejsze: Bardzo niebanalny przepis :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo niebanalny to cudowny komplement ❤ Dziękuję 😘

      Usuń
    2. Czy zamiast kasztanow,moge uzyc maki kasztanowej??Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Zdecydowanie tak! ☺ Myślę, że efekt może być jeszcze lepszy, w końcu prawdziwy sprzęt te kasztany na mąkę przerobił, a nie młynek, czy robot jak u mnie :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥