Śnieżne ciasto ;)
Dlaczegóż taka zimowa nazwa :) Bo bardzo z jeszcze trwającą mroźną zimą skojarzył mi się krem;) Proste ;)?
Biszkopt
300g kasztanów jadalnych ugotowanych i obranych
50g pestek dyni bądź słonecznika
6 jajek
6 jajek
180g cukier
Kasztany, w robocie, lub młynku mielimy, podobnie postępujemy z ziarnami.
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy cukier i kolejno żółtka, przy tych ostatnich zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze.
W trzech czterech porcjach dodajemy zmielone, mieszając delikatnie, choć porządnie łyżką.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierm i pieczemy ok. 30 minut w 185 - 190 st C
Po wystudzeniu przekrawamy na pół na dwa blaty.
Biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego należy się z nim delikatnie obchodzić :)
Kasztany, w robocie, lub młynku mielimy, podobnie postępujemy z ziarnami.
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy cukier i kolejno żółtka, przy tych ostatnich zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze.
W trzech czterech porcjach dodajemy zmielone, mieszając delikatnie, choć porządnie łyżką.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierm i pieczemy ok. 30 minut w 185 - 190 st C
Po wystudzeniu przekrawamy na pół na dwa blaty.
Biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego należy się z nim delikatnie obchodzić :)
Masa serowa
500g sera białego
100 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Niezwykle oryginalny przepis. Tyle, że nigdy nie gotowałam kasztanów i kompetnie nie wiem, jak długo trzeba to robić.
OdpowiedzUsuńhttps://goo.gl/JQnMZ2 tutaj troszkę o gotowaniu pisałam więcej Zapraszam :)
UsuńAle najważniejsze to: proponuję nie nacinać przed gotowaniem, obierać zaraz po gotowaniu, a gotować ok 25 minut:)
Pozdrawiam
Ciekawy przepis i łatwy, to dla mnie ważne, bo leniwa w kuchni jestem:-)
OdpowiedzUsuńŁatwy i szybki, jeśli jakaś dobra dusza nam wcześniej kasztany obierze ;)
UsuńLubię kasztanowe smakołyki, ale obieranie może delikatnie...zdenerwować :)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie!!! Tworzysz wspaniałe prace!!! Jest u Ciebie pięknie i tak klimatycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję i po stokroć dziękuję :)
UsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń😉😘
UsuńChętnie bym zjadła takie ciasto.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńI ja pozdrawiam :)
UsuńDziękuję
I proszę dac znać jak już przyjdzie czas na wykorzystanie przepisu...jak smakowało ;)
Wygląda smakowicie... i co najważniejsze: Bardzo niebanalny przepis :-)))
OdpowiedzUsuńBardzo niebanalny to cudowny komplement ❤ Dziękuję 😘
UsuńCzy zamiast kasztanow,moge uzyc maki kasztanowej??Pozdrawiam serdecznie
UsuńZdecydowanie tak! ☺ Myślę, że efekt może być jeszcze lepszy, w końcu prawdziwy sprzęt te kasztany na mąkę przerobił, a nie młynek, czy robot jak u mnie :)
Usuń