piątek, 23 marca 2018

Pierogi z ricottą, fetą i mozzarellą

 Takie a'la ravioli i raczej uszka :)




Bo czymże są ravioli? Makaronem, znaczy pierożkami, ale z ciasta makaronowego. U mnie ciasto pierogowe, ale za to najlepsze na świecie :) a farsz po włosku :)


Ciasto:


Od zawsze robię z miarką, od zawsze jest najlepsze i nigdy nie było twarde, czym bym go nie nadziała :)

2 szklanki mąki
duża szczypta soli
3.4 szklanki wrzątku
2 łyżki oliwy
jajko

Mąkę najlepiej przesiać na stolnicę, posolić, zaparzyć wrzątkiem, dodać oliwę i jajko, zagnieść. Zrobić kulkę, zostawić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć miską i niech odpoczywa (15 - 30 minut)

Farsz:


opakowanie ricotty 250g
90 - 100g fety
60g mozzarelli
pieprz
sól
2 łyżki suszonej bazylii

Odsączamy ricottę, przekładamy do miski, dodajemy fetę i rozgniatając ją widelcem łączymy z ricottą. Pieprzymy dość dużo, dodajemy malutką szczyptę soli i bazylię. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do farszu i całość mieszamy.

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, łyżeczką nakładać farsz na każdy i zlepiać. Gotować w osolonej wodzie, a podawać....

Dodatkowo:


masło
rozmaryn

Na patelni rozgrzać masło z igiełkami rozmarynu, w gorące włożyć pierożki i potrząsając patelnią, wszystko razem wymieszać, podawać od razu :)

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Nie umiem robić, ale uwielbiam jeść, ja w ogóle jestem makaronowo-kluchowa, więc bardzo proszę dwie porcje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też makaronowo kluchowa plus plackowo nalesnikowa :)
      Hops i wirtualnie nawet cztery wysyłam :)

      Usuń
  2. Chetnie spróbuję Twoich pierogow.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się 😄 bardzo. Daj znać jak pysznie wyszły ;)

      Usuń
  3. Kocham pierogi w różnej postaci. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję, choć nie znoszę wałkowania ciasta i zazwyczaj moje pierogi mają go za dużo. Nie wiedziałam, że warto dodać oliwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest idealne dla osób które nie lubią np wałkowania;)
      Jest mięciutkie można wałkować i wałkować nie rozrywa się, wyjdzie pysznie spróbuj :)

      Usuń
  5. Uwielbiam...ostatnio tworzyłyśmy jednak na święta Bożego Narodzenia uszka...chętnie ulepiłabym z córkami taki pierożki. Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulepcie ;) pyszniuchne są, a ile zabawy i frajdy ;)

      Usuń