Takie a'la ravioli i raczej uszka :)
Bo czymże są ravioli? Makaronem, znaczy pierożkami, ale z ciasta makaronowego. U mnie ciasto pierogowe, ale za to najlepsze na świecie :) a farsz po włosku :)
Ciasto:
Od zawsze robię z miarką, od zawsze jest najlepsze i nigdy nie było twarde, czym bym go nie nadziała :)
2 szklanki mąki
duża szczypta soli
3.4 szklanki wrzątku
2 łyżki oliwy
jajko
Mąkę najlepiej przesiać na stolnicę, posolić, zaparzyć wrzątkiem, dodać oliwę i jajko, zagnieść. Zrobić kulkę, zostawić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć miską i niech odpoczywa (15 - 30 minut)
Farsz:
opakowanie ricotty 250g
90 - 100g fety
60g mozzarelli
pieprz
sól
2 łyżki suszonej bazylii
Odsączamy ricottę, przekładamy do miski, dodajemy fetę i rozgniatając ją widelcem łączymy z ricottą. Pieprzymy dość dużo, dodajemy malutką szczyptę soli i bazylię. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do farszu i całość mieszamy.
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, łyżeczką nakładać farsz na każdy i zlepiać. Gotować w osolonej wodzie, a podawać....
Dodatkowo:
masło
rozmaryn
Na patelni rozgrzać masło z igiełkami rozmarynu, w gorące włożyć pierożki i potrząsając patelnią, wszystko razem wymieszać, podawać od razu :)
Smacznego :)
Nie umiem robić, ale uwielbiam jeść, ja w ogóle jestem makaronowo-kluchowa, więc bardzo proszę dwie porcje:-)
OdpowiedzUsuńJa też makaronowo kluchowa plus plackowo nalesnikowa :)
UsuńHops i wirtualnie nawet cztery wysyłam :)
Chetnie spróbuję Twoich pierogow.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się 😄 bardzo. Daj znać jak pysznie wyszły ;)
UsuńKocham pierogi w różnej postaci. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBo pierogi mają to coś 😉
UsuńSpróbuję, choć nie znoszę wałkowania ciasta i zazwyczaj moje pierogi mają go za dużo. Nie wiedziałam, że warto dodać oliwy.
OdpowiedzUsuńCiasto jest idealne dla osób które nie lubią np wałkowania;)
UsuńJest mięciutkie można wałkować i wałkować nie rozrywa się, wyjdzie pysznie spróbuj :)
Uwielbiam...ostatnio tworzyłyśmy jednak na święta Bożego Narodzenia uszka...chętnie ulepiłabym z córkami taki pierożki. Mniam mniam
OdpowiedzUsuńUlepcie ;) pyszniuchne są, a ile zabawy i frajdy ;)
Usuń