Francuskie ciasto i angielski krem :)
Co potrzebujemy:
Ciasto francuskie 275g (moje stąd i takie ;) )
Lemon curd
Dodatkowo:
Foremki do rurekEwentualnie cukier
Zaczynamy od wykonania kremu cytrynowego:
sok i skórka z trzech cytryn
2 żółtka
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej - czubata
180 g cukru
łyżka oliwy (może być masło ;> )***
Co robimy:
cytryny porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, na tarce, albo za pomocą specjalnego "nożyka" do skórek :)
sok wyciskamy
skórki i sok umieszczamy w garnku, dodajemy pozostałe składniki, poza oliwą / masłem
ustawiamy na małym ogniu i gotujemy, początkowo co chwilę, później cały czas mieszając :)
jak krem zgęstnieje dodajemy oliwę i chwilkę jeszcze gotujemy, jeśli wolimy masło to delikatnie gotujemy dopóki się ono nie rozpuści
*** u mnie tym razem masło było ok 50g
Krem przekładamy do miseczki, niech stygnie i przechodzimy do rurek.
Ciasto francuskie kroimy na paski grubości dwóch centymetrów, w poprzek blatu/płatu (czyli krótsze niż dłuższe ;) )
Rurki smarujemy masłem i ściśle owijamy paskami ciasta, tak, aby ciasto w każdym okrążeniu nachodziło na siebie.
W tym momencie możemy pokusić się o dodatkową porcję cukru. Wysypujemy go na talerz i rolujemy w nim nasze francuskie rurki.
Nie jest to zabieg niezbędny, ponieważ cukru dość mamy w kremie ;)
Pieczemy 20 minut w 200 st C.
Po tym czasie wyciągamy i od razu z łatwością ściągamy rurki z foremek.
Wystudzone, za pomocą szprycy napełniamy kremem.
Pysznego ;)
No te Twoje przepisy są odlotowe, chyba zrobię takie rurki, żeby zabłysnąć przed gośćmi:-)
OdpowiedzUsuńRurki super proste ;) i zdecydowanie błyszczenie gwarantowane ;)
UsuńTylko te foremki trzeba nabyć. A to odracza decyzję: warto - nie warto?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto :) Że rurki pyszne, to już pisać nie będę. A foremki w sklepie takim co małych miastach są z art. gosp. dom. :) i 7 pln kosztowały, są ze stali nierdzewnej. Ja już planuję rurki kruche...;)
UsuńAle to apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńDziękuję :* ♥
Usuń...a jak smakuje ;)
Same pyszności.Uwielbiam cytrynę to krem na pewno jest przepyszny.Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny :) tak fantastyczny, że łyżeczką cały człowiek wyjeść może :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuń:* dziękuję :*
Usuńabsolutnie zachęcam do wypróbowania :)