środa, 7 marca 2018

Rurki z lemon curd

Francuskie ciasto i angielski krem :)


Przepyszny i bardzo szybki deser, podwieczorek, słodziak cytrynowy do kawy. do herbaty, doskonały w towarzystwie ;) i podczas osobistej chwili zadumy ;)


Co potrzebujemy:


Ciasto francuskie 275g (moje stąd i takie ;) )
Lemon curd

Dodatkowo:

Foremki do rurek
Ewentualnie cukier

Zaczynamy od wykonania kremu cytrynowego:

sok i skórka z trzech cytryn
2 żółtka
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej - czubata
180 g cukru
łyżka oliwy (może być masło ;> )***

Co robimy:

cytryny porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, na tarce, albo za pomocą specjalnego "nożyka" do skórek :)
sok wyciskamy 
skórki i sok umieszczamy w garnku, dodajemy pozostałe składniki, poza oliwą / masłem
ustawiamy na małym ogniu i gotujemy, początkowo co chwilę, później cały czas mieszając :)
jak krem zgęstnieje dodajemy oliwę i chwilkę jeszcze gotujemy, jeśli wolimy masło to delikatnie gotujemy dopóki się ono nie rozpuści 

*** u mnie tym razem masło było ok 50g

Krem przekładamy do miseczki, niech stygnie i przechodzimy do rurek.

Ciasto francuskie kroimy na paski grubości dwóch centymetrów, w poprzek blatu/płatu (czyli krótsze niż dłuższe ;) )
Rurki smarujemy masłem i ściśle owijamy paskami ciasta, tak, aby ciasto w każdym okrążeniu nachodziło na siebie.

W tym momencie możemy pokusić się o dodatkową porcję cukru. Wysypujemy go na talerz i rolujemy w nim nasze francuskie rurki.
Nie jest to zabieg niezbędny, ponieważ cukru dość mamy w kremie ;)

Pieczemy 20 minut w 200 st C.
Po tym czasie wyciągamy i od razu z łatwością ściągamy rurki z foremek.

Wystudzone, za pomocą szprycy napełniamy kremem.

Pysznego ;)

10 komentarzy:

  1. No te Twoje przepisy są odlotowe, chyba zrobię takie rurki, żeby zabłysnąć przed gośćmi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rurki super proste ;) i zdecydowanie błyszczenie gwarantowane ;)

      Usuń
  2. Tylko te foremki trzeba nabyć. A to odracza decyzję: warto - nie warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto :) Że rurki pyszne, to już pisać nie będę. A foremki w sklepie takim co małych miastach są z art. gosp. dom. :) i 7 pln kosztowały, są ze stali nierdzewnej. Ja już planuję rurki kruche...;)

      Usuń
  3. Ale to apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności.Uwielbiam cytrynę to krem na pewno jest przepyszny.Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny :) tak fantastyczny, że łyżeczką cały człowiek wyjeść może :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :* dziękuję :*
      absolutnie zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥