Pikantna zielona fasolka szparagowa
Pikantna zielona fasolka - składniki
fasolka zielona cięta, mrożona 450 g
kiełbasa węgierska / kiełbasa pikantna ok. 50g
migdały - dwie garście
pół łyżeczki soli
duuuża szczypta pieprzu
łyżka czerwonej czubrycy
łyżka masła
Fasolka szparagowa z migdałami - przepis
Fasolkę gotujemy w wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim, 2 - 3 minuty kiełbasę pokrojoną najpierw w plasterki, potem w paseczki ;)
Migdały zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, albo ewentualnie ;) kupujemy blanszowane. Do miseczki wrzucamy przyprawy, migdały i mieszamy, tak, żeby jak najsolidniej się migdały zapanierowały ;)
Migdały wraz z nieprzylepionymi przyprawami dokładamy do patelni, podsmażamy kolejne 3 - 4 minuty.
Odcedzamy fasolkę, przekładamy na patelnię, mieszamy i gotowe ;)
Jest pikantnie ;)
Smacznego :)
Ja tu dorzucę więcej kiełbaski:-)
OdpowiedzUsuńAle ona naprawdę pikantną była;)
Usuń... Ale może ja następnym razem też;)
Czy nie za duży kontrast między miękką fasolka, a twardymi migdałami?
OdpowiedzUsuńSprawdź;)
UsuńA migdały aż tak twarde nie są:) pierwsze , zblanszowane i obrane, po drugie w ciepełku, nie są jak z opakowania :)
W sumie to nawet nie zwróciłam uwagi, że mogłyby być za twarde, ani podczas przygotowywania, ani jedzenia... czyli kontrast niezauważony 😂
Uspokoiłaś mnie ;-)
UsuńMuszę spróbować, bo kocham dania na ostro. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńA jak dam inną kiełbaskę to będzie może mniej pikantnie?
OdpowiedzUsuńAga to ja proponuję zmniejszyć dużą szczyptę pieprzu, bo on też podkręcił węgierska kiełbasę :)
UsuńAle myślę, pewna jestem;) że w wersji łagodnej też będzie super:) ... bo to jednak fasolka inaczej ;)