Indyk w pomidorach, czyli najdelikatniejsza jego cześć - polędwica z pesto - pomidorowym i kiełbasą węgierską
Prosta w przygotowaniu, delikatna i pyszna - polędwica z indyka w pomidorach
Składniki:
500 g polędwicy z indyka
kiełbasa węgierska (pikantna się znaczy ;)) około 50g 5 - 7 cm ;)
15 cm pora
czubata łyżka masła
łyżka domowego bulionu warzywnego
sól do smaku
około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
1,5 szklanki pesto pomidorowego
Polędwicę kroimy w mniejsze, jedno- , dwukęsowe kawałki, wraz z masłem wrzucamy do garnka, zostawiamy na średnim ogniu, co chwilę mieszając i dodając w międzyczasie pokrojonego w piórka pora, łyżkę domowej kostki rosołowej, a w przypadku jej braku, nic...będziemy się martwić póżniej, oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Podsmażamy wszystko kilka minut, nie więcej niż pięć, dodajemy pesto, płukając tę szklankę wodą, więc i szklankę wody dolewamy, nie przykrywamy, gotujemy, nawet na większym ogniu kolejne kilka minut, solimy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego
Polędwiczki i indyka często robię, ostatnio zrobiłam roladki i piekłam w rękawie:-)
OdpowiedzUsuńJeśli zapewniasz, że błyskawiczny, to warto wypróbować!
Dziś u mnie miały być... Ale mi człowiek usnął i nie chciałam tłuc się tłuczkiem ;)
Usuń