Danie (prawie) jednogarnkowe z ciecierzycą, szpinakiem i salami
Dhal z ciecierzycy z salami i szpinakiem
2 marchewki niewielki
cebula średnia
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki cienkie, albo zetrzeć ma tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i całość podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie dusić pod przykryciem około 5-10 minut.
1/2 litra wody plus domowe "kostki rosołowe" - łyżka , albo gotowy bulion, wywar, czy też rosół
Puszka pomidorów krojonych, kupnych albo własnych pomidorów w słoiku
Pół batata około 150 - 200 g
ziele angielskie
sól, pieprz, papryka ostra - tej pierwszej do smaku, duża szczypta, tych pozostałych według uznania ;)
Do garnka z warzywami dolewamy bulion, pomidory (własne kroimy), przyprawy i słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 25 minut
150 g cienkiego salami
Salami kroimy w plasterki i podsmażamy, aż stanie się chrupiące i delikatnie zbrązowieje.
Szpinak baby - około 150 g świeżych liści
Ciecierzyca ugotowana około 450 - 500 g (ewentualnie z puszk)
Szpinak, ciecierzycę i salami przekładamy do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 -10 minut.
Smacznego :)
Coś dla mojej córy jak sądzę.
OdpowiedzUsuń