czwartek, 13 stycznia 2022

Ciecierzyca ze szpinakiem i salami

Danie (prawie) jednogarnkowe z ciecierzycą, szpinakiem i salami 


Danie prawie jednogarnkowe, bo garnek jeden, ale jeszcze potrzebować będziemy patelni ;) do podsmażenia salami.
Ciecierzyca ze szpinakiem i salami, zazwyczaj takie dania nazywam dhalami, bo jedyny, a przynajmniej najistotniejszy warunek dhala to wrzywa strączkowe:)
Zapraszam na bardzo pyszne danie i po bardzo prosty przepis ;)

Dhal z ciecierzycy z salami i szpinakiem 


2 marchewki niewielki

cebula średnia

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki cienkie, albo zetrzeć ma tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i całość podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie dusić pod przykryciem około 5-10 minut.


1/2 litra wody plus domowe "kostki rosołowe" - łyżka , albo gotowy bulion, wywar, czy też rosół

Puszka pomidorów krojonych, kupnych albo własnych pomidorów w słoiku

Pół batata około 150 - 200 g

ziele angielskie

sól, pieprz, papryka ostra - tej pierwszej do smaku, duża szczypta, tych pozostałych według uznania ;)


Do garnka z warzywami dolewamy bulion, pomidory (własne kroimy), przyprawy i słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 25 minut


150 g cienkiego salami


Salami kroimy w plasterki i podsmażamy, aż stanie się chrupiące i delikatnie zbrązowieje.


Szpinak baby - około 150 g świeżych liści

Ciecierzyca ugotowana około 450 - 500 g (ewentualnie z puszk)


Szpinak, ciecierzycę i salami przekładamy do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 -10 minut.


Smacznego :)


1 komentarz:

Dziękuję, że jesteście ♥