Kasza jęczmienna z kurczakiem
Kaszotto uwielbiają wszyscy, a chyba najbardziej najmłodszy członek rodziny, w szczególności wersję poniższą tą, czy podobną, ważne, że rodziców :/ ale swoim dziecięcym wydaniem też nie gardzi... najważniejsze, żeby kaszotto było z kurczakiem ;)
Kaszotto kurczakiem i selerem naciowym ;)
500 g filetów z kurczaka
pół cebuli
15 cm chudego pora
2 ząbki czosnku
seler naciowy, 3 -4 łodygi
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz, oregano, słodka, pikantna papryka - według uznania, do smaku
cała masa zieleninki ;) U mnie natka pietruszki
szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
co najmniej 3 szklanki bulionu warzywnego (albo wody i łyżkę domowych kostek rosołowych)
Oliwę z oliwek rozgrzewamy w dużym garnku, u mnie gęsiarka. Szklimy, cebulę, pora, czosnek. Dodajemy seler (trzeba go obrać, jeżeli jest dojrzalszy, zapomniałam o tym wspomnieć w poprzednim przepisie o spaghetti z selerem naciowym ;)) pokrojonego w drobne paseczki, piórka, półksiężyce ;)
Kurczaka kroimy w kostkę powiedzmy dwa na dwa, czy tam trzy na trzy ;) centymetry. Dodajemy do garnka smażymy, w międzyczasie przyprawiając. Z pewnością dałam przypraw więcej, ale jak zawsze kierujemy się zasadą - ma smakować nam i naszej rodzinie ;)
Wsypujemy kaszę, chwilę smażymy całość, a następnie dolewamy stopniowo bulion, gotując na najmniejszym ogniu.
Gdy kasza będzie ugotowana, a konsystencja całości jak w risotto z grzybami ;) to wyłączamy kuchenkę i dodajemy łyżkę czubatą masła... tak w ogóle w powyższym przepisie chyba dość dokładnie opisałam ideę risotto, więc i kaszotto, jakby ... dla chętnych :)
Do masła posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Lubię takie przepisy otwarte na twórczość :).
OdpowiedzUsuń😅 ja też
UsuńPrzepis bardzo ciekawy, ja zrobiłam dziś rybę ze szpinakiem:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle miałam ochotę na szpinak 😅
Usuń