czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto czekoladowe

Niesamowicie wilgotne brownie 

Przepyszne w samotności, obłędne w tortach i przekładanych ciastach 


Bez cukru, słodzone daktylami i bananami

Szybkie i proste ciacho, do którego zrobienia potrzebujemy jedynie blender...no i formę...i składniki :) :

200ml mleka
50g gorzkiej czekolady
80g pokrojonych w kostkę daktyli
2 banany
2 małe jajka
100g mąki (u mnie owsiana) przesianej z dwoma łyżeczkami sody

Uwagi: jeszcze potrzebujemy garnek i łyżkę ;) Garnek dość duży, ponieważ całość prac właśnie w nim wykonamy ;)

  • mleko zagotować i rozpuścić w nim czekoladę
  • wyłączyć kuchenkę, dodać daktyle i zostawić do przestygnięcia i zmięknięcia daktyli
  • całość zblendować na gładką masę
  • wkroić banany i znów zmiksować
  • podobnie postąpić z jajkami
  • partiami wmieszać (łyżką ;)!) mąkę 
Przelać do tortownicy, lub innej ulubionej formy i piec 25 minut w 180 st. C

Ja wykorzystywałam to ciasto do tortu 

ciasta z batatową pierzynką


i dziś do ciasta jeszcze bez nazwy 

6 komentarzy:

  1. JAk tylko znów będe mogła jeść daktyle i banany, natychmiast zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i natychmiast dasz znać wtedy, jak się robiło, jak smakowało i wszystkie inne "jak" 😄 Poproszę 😉

      Usuń
    2. Obiecuję, tylko to jeszcze jakiś miesiąc albo dwa - aż zakończe kurację, w trakcie której najlepiej to w ogóle nie powinnam cukru, w tym tego z owoców. Ale to sie skończy, i wtedy zjem:)

      Usuń
  2. Uwielbiam brownie, a jak jeszcze jest z dodatkiem bananów i daktyli to już totalnie przepadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥