Niesamowicie wilgotne brownie
Przepyszne w samotności, obłędne w tortach i przekładanych ciastach
Szybkie i proste ciacho, do którego zrobienia potrzebujemy jedynie blender...no i formę...i składniki :) :
200ml mleka
50g gorzkiej czekolady
80g pokrojonych w kostkę daktyli
2 banany
2 małe jajka
100g mąki (u mnie owsiana) przesianej z dwoma łyżeczkami sody
Uwagi: jeszcze potrzebujemy garnek i łyżkę ;) Garnek dość duży, ponieważ całość prac właśnie w nim wykonamy ;)
- mleko zagotować i rozpuścić w nim czekoladę
- wyłączyć kuchenkę, dodać daktyle i zostawić do przestygnięcia i zmięknięcia daktyli
- całość zblendować na gładką masę
- wkroić banany i znów zmiksować
- podobnie postąpić z jajkami
- partiami wmieszać (łyżką ;)!) mąkę
Przelać do tortownicy, lub innej ulubionej formy i piec 25 minut w 180 st. C
Ja wykorzystywałam to ciasto do tortu
i dziś do ciasta jeszcze bez nazwy
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńJAk tylko znów będe mogła jeść daktyle i banany, natychmiast zrobię :)
OdpowiedzUsuńAniu i natychmiast dasz znać wtedy, jak się robiło, jak smakowało i wszystkie inne "jak" 😄 Poproszę 😉
UsuńObiecuję, tylko to jeszcze jakiś miesiąc albo dwa - aż zakończe kurację, w trakcie której najlepiej to w ogóle nie powinnam cukru, w tym tego z owoców. Ale to sie skończy, i wtedy zjem:)
UsuńUwielbiam brownie, a jak jeszcze jest z dodatkiem bananów i daktyli to już totalnie przepadłam ;)
OdpowiedzUsuńKażdy przepada ;)
UsuńJak to mówią samo zdrowie ;)