sobota, 18 listopada 2017

Makaron z ricottą i kiełbasą

Świderki...błyskawiczny pomysł na obiad...

...z zielonym akcentem ;)

...i na wykorzystanie żółtek, z sernika niedawnego ;)

Pół laski kiełbasy
250g ricotty
jajka (3 żółtka, 2 żółtka i 1 jajko, lub dwa jajka)
200g makaronu
garść posiekanej natki pietruszki
ser żółty
łyżka masła (ewentualnie)

Kiełbasę kroimy w krążki, a następnie w paseczki i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy ricottę wymieszaną z jajkami, pieprzem i solą do smaku, mieszamy i delikatnie gotujemy. Dolewamy około 1/2 - 3/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. I dalej dusimy, redukując chcemy uzyskać gładki sos, odpowiednio gęsty.
Pamiętajcie, że makaron go jeszcze zredukuje wciągając płyn.

Wrzucamy ugotowany makaron i pietruszkę (i tu ewentualną łyżkę masła), mieszamy i podajemy, posypując ulubionym serem żółtym startym na tarce.

Zdjęcia nie ma, bo zjedliśmy całość zanim w ogóle się zorientowałam ;)

Pisałam Wam już, że ricotta to idealne rozwiązanie dla nielubiących sosów śmietanowych ;) Mój mąż tego [klik] makaronu nie lubi, przez śmietanę właśnie...chyba...znaczy tak mówi...
A makarony z ricottą uwielbia. Ja na przykład ten [klik].

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo lubię takie dania z makaronem! Nie dziwię się, że brak zdjęcia, musiało być tak smaczne, że zniknęło w oka mgnieniu! :) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo się pojawi makaron (bo mąż już się dopytuje) to i zdjęcie nadrobię 😉

      Usuń