Czerwona zupa, delikatnie słodka
fantastyczna dla dzieci ;) i dorosłych ;)
Zapraszam ↓↓↓↓↓↓↓↓
200 g buraków
100 g marchewki
50 g cebuli
1 pomidor
łyżka domowego bulionu i woda / rosół (1,5 litra)
natka pietruszki drobno posiekana
Wszystkie warzywa poza pomidorem pokroić i wrzucić do rosołu /bulionu, gotować około 15 minut. ___________________
Jeżeli zupa byłaby jedynie dla dorosłych, cebulę bym wcześniej zeszkliła.
__________________
Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i gotować kolejny kwadrans.
_________________
Pomidor ma delikatnie złagodzić słodycz naszego kremu.
_________________
Całość zmiksować na gładki krem, podawać z grzankami, albo makaronem gryczanym, albo jajkiem
;)...oczywiście posypane natką ;)
_________________
Zupa ma tak cudny kolor...myślę że może odwrócić dziecka wzrok od zielonego ;)
No dobra słyszałam, że dzieci zielone zobaczą zawsze i wszędzie...osobiście zawsze zielone uwielbiałam, pod warunkiem, że było świeże ;) jak dziś w zupie..
_________________
Macie jakiś inny pomysł na dodatki to słodkawej zupy z buraka ? :)
A jadłaś taką zupę z pieczonego buraka? Jest jeszcze smaczniejsza i ma moim zdaniem więcej aromatu
OdpowiedzUsuńNie jadłam :)
UsuńNastępnym razem z pieczonego zrobię :*
Buraczanego kremu jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj ;)
UsuńJa pierwszy raz robiłam może miesiąc te,u...ale nie taki, inny bardziej buraczkowy (niesłodki od marchewy ;) )
Ale oba były absolutnie fajną alternatywą dla czystego, czy zabielanego barszczu czerwonego ;)
A jeszcze przy okazji: świetne te zdjęcia w nagłówku, wspaniale do siebie pasują kolorystycznie. Z przyjemnością na nie patrzę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuję ogromnie ;) ♥ :*
Usuń