Kruche ciasto z kremem porzeczkowym
Moją i mamy faworytką zdecydowanie byla tarta ta tu ;) Babci - tort ;)
Ciasto kruche
Kruchy spód wykonujemy jak zasze ;) na przykład w cieście warstwowym z cytrynowym kremem i bezą , albo iście letniej wersji z lekkim kremem i malinami ;)Ciasto schłodzone w lodówce pieczemy w 175 st C około 30 minut. Niech się stanie rumiane i upieczone ;)
Porzeczkowa masa
100g miękkiego masła300g porzeczkowego curdu
Masło zmiksować, a następnie cały czas miksując dodawać po łyżce curd.
Beza włoska do dekoracji
Opcjonlnie ;) Gdybym nie miała użyłabym bezików... suchych klasycznych, które gdzieś tam zawsze w szafce znajdę ;) a jeśli bezików też nie mamy po prostu niech dekoracją stanie się dzisiajsza bohaterka - porzeczka ;)
ps. a jeżeli będziecie chcieli zrobić bezę włoską, tylko na dekorację, to ilość składników na pół podzielić proszę ;) i jeszcze wyjeść będzie można co nieco ;)
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy masę, dekorujemy i wkładamy do lodówki na czas jakiś, żeby stężało ;)
Mam problemy z siecią, więc krótko napiszę, że zachwycam się :-)
OdpowiedzUsuń😘😘😘
Usuńja tu chyba przestane zaglądać bo dostaje ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńA może ja się na wytrawne, dla zdrowia swego i ogółu :), przerzucę :)
UsuńNie kuś, nie kuś...
OdpowiedzUsuńCzasem ciut ciut trzeba ;)
Usuńwygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! ♥
Usuń...smakuje też ;) polecam ;)
Kiedy na blogach czytam o kulinarnych wyczynach ich autorek, to ślinka leci zawsze, ale czasami też zdarza się zazdrość, że sama nie wypiekam.
OdpowiedzUsuńIwona, ja czasem zazdroszczę tym co nie wypiekają ;)...albo nie , ja zazdroszczę czasem tym, którzy potrafią żyć bez słodkości ;)
UsuńOj jakie piękne ciasto <3 Z tymi chmurkami bezowymi :)
OdpowiedzUsuń:-* ♥ Dziękuję ;)
UsuńWygląda znakomicie. Nigdy nie robiłam tarty. Może czas spróbować. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńhttp://furtka11.blogspot.com/
Zdecydowanie czas ;)
UsuńU mnie tarty w każdej postaci i najchętniej na kruchym rządzą ;) uwielbiam ;)
och, wygląda mega zachęcająco, a tu już po porzeczkach :(
OdpowiedzUsuńZe śliwkami też możemy zrobić ;)
Usuń