Ciasto marchewkowe z tajemniczym składnikiem
Przepis na ciasto marchewkowe w przepiśniku miałam od zawsze. A jak jest późny wieczór, a ja misze mieć coś na jutro, to sięgam do takich własnie przepisów:)
Składniki:
marchewka - szklanki (zetrzeć na tarce pół na pół na małych i dużych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej (dla odmiany :) ) - przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia
4 jajka
niepełna szklanka cukru
olej roślinny, bądź rozpuszczone masło - zdecydowanie ponad pół szklanki
tajemniczy składnik :) - łyżka
Zacznijmy od końca :) O tajnym składniku pisałam w przepisie na ryżowe ciastka [KLIK]
Łączymy go z mąką z proszkiem
W misce łączymy marchewkę z jajkami, cukrem i olejem. Masa jest luźna i z łatwością można porządnie wymieszać łyżką.
W trzech - czterech porcjach dodajemy mąkę i łączymy, wciąż za pomocą łyżki.
Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut - do suchego patyczka.
Genialny, szybki, bez wyciągania zbędnych akcesoriów, typu mikser :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥