wtorek, 9 maja 2017

Makowe babeczki bez cukru i glutenu

Babeczki makowe

dla wielbicieli nie bardzo słodkich deserów...idealne
dla dbających o zdrowie...i linie :) ...też doskonałe 






Co potrzebujemy:

3 duże jajka (ja miałam 2 ogromne :) )
szklanka suchego maku
2 garście orzechów włoskich
łyżka czubata miodu (płynnego dwie)
2 łyżki z górką mąki jaglanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Mak zalewamy wrząca wodą i zostawiamy, najlepiej na całą noc.
Namoczony mak przekładamy na sito, aby usunąć nie wchłoniętą wodę. Mak mielimy. Orzechy drobno siekamy (możemy zblendować z umiarem :) ) i dodajemy do masy makowej - mieszamy. Dodajemy miód. Skrystalizowany możemy podgrzać, żeby łatwiej można go było połączyć z masą makową.
Jajka całe miksujemy, długo i wytrwale, aby zbielały i zgęstniały. Dodajemy porcjami masę makową i każdą część niedługo miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem - miksujemy.

Przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami - pieczemy około 20 minut w 190 st. C



Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥