Jak zrobić domowe mleko migdałowe, roślinne
"Mleka" orzechowe, roślinne święcą triumfy , w ostatnich latach...bo takie...zdrowe i smaczne? Czy to te prawdziwe już niedobre ;) ?
Dla kogoś kto nie toleruje laktozy zdrowsze na pewno, dla tych co szukają kuchennych nowych pomysłów i wszystkich innych nas w ogóle...nie smaczniejsze od mleka krowiego ;) ale smaczne. Albo sama nie wiem, bo smak krowiego, prawdziwego mleka to w dzisiejszych czasach...rarytas w dodatku zapomniany :/
Owsianka na mleku roślinnym nigdy nie będzie smakować jak ta na krowim, chyba, że tę zupę mleczną robicie na wodzie ;), to wtedy nie ma co porównywać ;) Ta orzechowa wygrywa ;) Ja bardzo często mieszam mleko krowie z roślinnym - aksamitność, którą daje mleko krowie i orzechowy smak mleka roślinnego...wtedy jest idealnie ;)
Jak przygotować mleko orzechowe - migdałowe
Potrzebujemy jeszcze butelkę na nasze mleko migdałowe, sitko i ewentualnie gazę. Ja przelewam tylko przez gęste sito. To co zostanie wrzucam z powrotem do thermomixa, dolewam resztę wody i jeszcze raz miksuję. Ponownie przez sito przelewam i przeważnie już żadne orzechy na sitku nie zostają, a jeżeli jakaś łyżeczka, jest to ze smakiem ją zjadam ;)
W ten sposób robię różne "mleka" roślinne...owsiane, z orzechów laskowych i mleko migdałowe to moje ulubione wersje.
Smacznego ;)
Bratowa wspominała mi o takim mleku do kawy:-)
OdpowiedzUsuńDo kawy nie używam, ale siostra używająca była, a ja tylko takie miałam i stwierdziła, że jakbym jej nie powiedziała, to by się nie zorientowała;)
UsuńW sumie brzmi to prosto. I to naprawde wychodzi coś a la mleko?
OdpowiedzUsuńWychodzi a'la;) z zewnątrz, patrząc nie odróżnisz, w smaku odróżnisz i w konsystencji też, jest inna niż krowiego mleka, bardziej wodnista...Ale w sumie kiedyś kupiłam przez przypadek jakieś wybitnie odtłuszczone mleko, to też miało taką konsystencję...
UsuńJestem fanką mleka owsianego, ale migdałowe też muszę przetestować :) Jako element maseczki do twarzy też się sprawdzi.. Zblendowane migdały to świetny peeling do twarzy w połączeniu z olejem...
OdpowiedzUsuńSłyszałam, nie sprawdzałam :) ale ta łyżeczka, która ewentualnie zostaje, jednak zdecydowanie chętniej ląduje w buzi ;)
UsuńA orzechy włoskie mogą być ?
OdpowiedzUsuńMogą :)
UsuńNiesamowity przepis.
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś wypróbuję.:)
Wypróbuj;)
Usuń