wtorek, 26 lutego 2019

Domowe mleko orzechowe z migdałów



Jak zrobić domowe mleko migdałowe, roślinne



"Mleka" orzechowe, roślinne święcą triumfy , w ostatnich latach...bo takie...zdrowe i smaczne? Czy to te prawdziwe już niedobre ;) ?


Dla kogoś kto nie toleruje laktozy zdrowsze na pewno, dla tych co szukają kuchennych nowych pomysłów i wszystkich innych nas w ogóle...nie smaczniejsze od mleka krowiego ;) ale smaczne. Albo sama nie wiem, bo smak krowiego, prawdziwego mleka to w dzisiejszych czasach...rarytas w dodatku zapomniany :/

Owsianka na mleku roślinnym nigdy nie będzie smakować jak ta na krowim, chyba, że tę zupę mleczną robicie na wodzie ;), to wtedy nie ma co porównywać ;) Ta orzechowa wygrywa ;) Ja bardzo często mieszam mleko krowie z roślinnym - aksamitność, którą daje mleko krowie i orzechowy smak mleka roślinnego...wtedy jest idealnie ;)

Jak przygotować mleko orzechowe - migdałowe


Potrzebujemy 100 g orzechów (migdałów), dobry mikser, blender kielichowy i 1- 1,5 litra wody. Orzechy z litrem wody wkładamy i wlewamy do kielicha miksera (u mnie thermomix) i miksujemy na najwyższych obrotach...może to trwać około minuty.

Potrzebujemy jeszcze butelkę na nasze mleko migdałowe, sitko i ewentualnie gazę. Ja przelewam tylko przez gęste sito. To co zostanie wrzucam z powrotem do thermomixa, dolewam resztę wody i jeszcze raz miksuję. Ponownie przez sito przelewam i przeważnie już żadne orzechy na sitku nie zostają, a jeżeli jakaś łyżeczka, jest to ze smakiem ją zjadam ;)

W ten sposób robię różne "mleka" roślinne...owsiane, z orzechów laskowych i mleko migdałowe to moje ulubione wersje.

Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. Bratowa wspominała mi o takim mleku do kawy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kawy nie używam, ale siostra używająca była, a ja tylko takie miałam i stwierdziła, że jakbym jej nie powiedziała, to by się nie zorientowała;)

      Usuń
  2. W sumie brzmi to prosto. I to naprawde wychodzi coś a la mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi a'la;) z zewnątrz, patrząc nie odróżnisz, w smaku odróżnisz i w konsystencji też, jest inna niż krowiego mleka, bardziej wodnista...Ale w sumie kiedyś kupiłam przez przypadek jakieś wybitnie odtłuszczone mleko, to też miało taką konsystencję...

      Usuń
  3. Jestem fanką mleka owsianego, ale migdałowe też muszę przetestować :) Jako element maseczki do twarzy też się sprawdzi.. Zblendowane migdały to świetny peeling do twarzy w połączeniu z olejem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam, nie sprawdzałam :) ale ta łyżeczka, która ewentualnie zostaje, jednak zdecydowanie chętniej ląduje w buzi ;)

      Usuń
  4. Niesamowity przepis.
    Może kiedyś wypróbuję.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥