piątek, 22 lutego 2019

Kaszotto z batatami, brukselką i porem

Pikantne kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej


Kochani nie wiem jak Wam to napisać, ale dziś znów przepis z tych inspirujących do wykorzystania, czegoś niewykorzystanego :)
Ostatnio w mojej kuchni rządzi kasza gryczana niepalona, dlatego to ona dziś w kaszotto z batatami i brukselką zagra pierwsze skrzypce :)

Składniki


4 - 5 bataty
500g brukselki
zielona część pora
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
masło klarowane
sól
kasza gryczana niepalona ok 200 - 300g (w zależności od ilości stołowników)

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wraz z brukselką gotujemy (al'dente) w osolonej wodzie. Lepiej w pierwszej kolejności wrzucić brukselkę, a te większe przekroić.
Pora kroimy w piórka i wraz z pokrojoną, bądź pokruszoną papryczką, czosnkiem i oprószone solą szklimy, dusimy.

Kaszę gotujemy, w osolonej wodzie.

Delikatnie miękkie warzywa przekładamy do pora. Nie wylewamy wody z gotowania, bo będzie naszą bazą do uzyskania odpowiedniej konsystencji kaszotto.
Dusimy razem chwilę, aż por z reszta warzyw się połączą i dodajemy kaszę, mieszamy i podlewamy wodą z warzyw. Sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy, a może nam niezbyt pikantnie :)

Konsystencja jak przy risotto, stała i płynna za razem :)

Smacznego :)

8 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥