Pikantne kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej
Ostatnio w mojej kuchni rządzi kasza gryczana niepalona, dlatego to ona dziś w kaszotto z batatami i brukselką zagra pierwsze skrzypce :)
Składniki
4 - 5 bataty
500g brukselki
zielona część pora
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
masło klarowane
sól
kasza gryczana niepalona ok 200 - 300g (w zależności od ilości stołowników)
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wraz z brukselką gotujemy (al'dente) w osolonej wodzie. Lepiej w pierwszej kolejności wrzucić brukselkę, a te większe przekroić.
Pora kroimy w piórka i wraz z pokrojoną, bądź pokruszoną papryczką, czosnkiem i oprószone solą szklimy, dusimy.
Kaszę gotujemy, w osolonej wodzie.
Delikatnie miękkie warzywa przekładamy do pora. Nie wylewamy wody z gotowania, bo będzie naszą bazą do uzyskania odpowiedniej konsystencji kaszotto.
Dusimy razem chwilę, aż por z reszta warzyw się połączą i dodajemy kaszę, mieszamy i podlewamy wodą z warzyw. Sprawdzamy smak, ewentualnie dosalamy, a może nam niezbyt pikantnie :)
Konsystencja jak przy risotto, stała i płynna za razem :)
Smacznego :)
Kobieto, pomyśl o jakimś smacznym biznesie, bo marnujesz moce przerobowe, dobrze, że obiad zjadłam!
OdpowiedzUsuńAsieńko 😘😘😘❤❤❤
UsuńI ja bym zjadła taki smakołyk
OdpowiedzUsuń😘
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuń:) zdecydowanie polecam :)
UsuńZdolnaś moja droga. Mi najlepiej wychodzi zupa pomidorowa.. :)
OdpowiedzUsuń