Przepyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi ♥
Ostatnim słodkim wpisem rządziły migdały, w Tarcie migdałowej, paryskiej, Bourdaloue, także dziś dla równowagi...orzechy ☺, w niezmiernie podobnym przepisie, z, tym razem, wykorzystaniem miksera.
Zapraszam na równie pyszny i jeszcze szybszy przepis na tartę orzechowo - miodową.
Kruche ciasto:
Jak zawsze najlepsze - czyli Wasze ulubione :)
U mnie takie ciasto kruche
Ciasto podpiekamy, 180st. C 10 minut
Studzimy :)
Można jak w poprzednim migdałowym przepisie nie podpiekać, ale wtedy temperatura całości pieczenia powinna wynosić 175 - 180 st C i należy zwracać uwagę na poziom rumienienia (ewentualnie przykryć papierem do pieczenia). Oraz nie zapomnieć o porządnym schłodzeniu formy wyłożonej ciastem, przed wyłożeniem orzechowego farszu i pieczeniem.
Farsz:
100g miękkiego masła
35g cukru
1 duże jajko
3 łyżki miodu
70 - 80g orzechów włoskich zblendowanych
Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze chwilkę, do połączenia składników :)
Dokładamy orzechy i miód...mieszamy łyżką, ale porządnie:)
Masę wykładamy na podpieczony spód i rozsmarowujemy:)
Wkładamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy około 35 minut
Upieczony musi porządnie wystygnąć...:)
a potem zjadamy :)
Smacznego :)
Lubię tarty i na słodko i wytrawne, a orzechy i miód są zdrowe, więc zdrowa tarta:-)
OdpowiedzUsuńi nawet cukru białego niewiele ;)
UsuńZjadłabym...
OdpowiedzUsuń...to ja mogę tylko zachęcić do zrobienia:) Chwila nieuwagi i będzie gotowe ;)
Usuńale smacznie brzmi:)
OdpowiedzUsuńIwona i smacznie smakuje ☻
UsuńZ chęcią zjadłabym takie coś
OdpowiedzUsuńKarolina, a ja to bym z chęcią o panamskich smakołykach poczytała ;)
UsuńWłaśnie upiekłam. Trochę ie przemyślałam i niepotrzebnie po dodaniu farszu piekłam góra-dól. I nieco przypiekłam. Ale i tak okazało sie dobre.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę, że w sumie się dobre okazało :)
Usuń