Kasze z orzechami, suszonymi owocami i wszelkimi bakaliami :)
Kolejny szybki przepis z wykorzystaniem, niewykorzystanej kaszy. Ja użyję kaszy gryczanej niepalonej, wy eksperymentować będziecie z taką, którą lubicie najbardziej ;)Ilości i rodzaje kaszy i dodatków uzależniamy od liczby chętnych na zdrowy słodki obiad, czy zdrowy deser :) Albo śniadanie ;)?
Można wykorzystać kaszę z obiadu, pod warunkiem, że jak ja używacie soli z umiarem :)
Co potrzebujemy:)
kasze ugotowane - u mnie gryczana niepalona, cudownie sprawdza się jaglana i owsiana, a nie polecam gryczanej palonej :) Różne kasze można ze sobą pomieszać.
bakalie - orzechy włoskie, laskowe, migały, figi, daktyle, żurawina, rodzynki...co Wam tylko do głowy przyjdzie i w co bogata jest spiżarka ;)
masło (opcjonalnie)
miód (opcjonalnie)
Kasze mieszamy dokładnie z pokrojonymi bakaliami i miodem, jeżeli chcemy mieć słodycz słodszą niż z samych suszonych owoców.
Przekładamy do naczynia do zapiekania.
Zapiekamy 30 minut w 170 st. C przy dużej formie (u mnie średnica 24 cm)
15 minut w małych formach (15 cm)
Jeszcze ciepłe smarujemy masłem.
Dziękuję za zaproszenie ☺
OdpowiedzUsuń