wtorek, 12 lutego 2019

Kasza gryczana niepalona zapiekana

Kasze z orzechami, suszonymi owocami i wszelkimi bakaliami :)

Kolejny szybki przepis z wykorzystaniem, niewykorzystanej kaszy. Ja użyję kaszy gryczanej niepalonej, wy eksperymentować będziecie z taką, którą lubicie najbardziej ;)

Ilości i rodzaje kaszy i dodatków uzależniamy od liczby chętnych na zdrowy słodki obiad, czy zdrowy deser :) Albo śniadanie ;)?


Można wykorzystać kaszę z obiadu, pod warunkiem, że jak ja używacie soli z umiarem :)


Co potrzebujemy:)

kasze ugotowane  - u mnie gryczana niepalona, cudownie sprawdza się jaglana i owsiana, a nie polecam gryczanej palonej :) Różne kasze można ze sobą pomieszać.

bakalie - orzechy włoskie, laskowe, migały, figi, daktyle, żurawina, rodzynki...co Wam tylko do głowy przyjdzie i w co bogata jest spiżarka ;)
masło (opcjonalnie)
miód (opcjonalnie)

Kasze mieszamy dokładnie z pokrojonymi bakaliami i miodem, jeżeli chcemy mieć słodycz słodszą niż z samych suszonych owoców.

Przekładamy do naczynia do zapiekania.


Zapiekamy 30 minut w 170 st. C przy dużej formie (u mnie średnica 24 cm)
                                       15 minut w małych formach (15 cm)

Jeszcze ciepłe smarujemy masłem.

 Smacznego :)


1 komentarz:

Dziękuję, że jesteście ♥