czwartek, 6 lipca 2017

Rustykalna tarta daktylowo - gruszkowa

Rustykalność... głównie w cieście kruchym na smalcu :)




Rustykalnie, swojsko, ludowo, prosto, przaśnie i wiejsko ♥ Czyli tak jak lubię ☺








Ciasto kruche


260g mąki jaglanej ( u mnie zmielona kasza)
40g mąki gryczanej
50g smalcu 
40g miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko duże

Zagniatamy ciasto, wylepiamy foremki / foremę, nakłuwamy widelcem i umieszczamy na kwadrans w lodówce.
Z takiej ilości składników, ciasta wystarcza na 4 (13 cm) foremki do małych tart, bądź jedną (24 cm)

Ciasto pieczemy w 180 st C 20 minut.


Więcej pomysłów na kruche [KLIK]


Farsz:


pojemnik mascarpone 250g
masło daktylowe, ze 150g daktyli 

zmiksować mascarpone z masłem daktylowym


Masło daktylowe:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na przynajmniej kwadrans. Odsączamy daktyle i blendujemy. Pod koniec dodajemy łyżkę masła miękkiego i dalej miksujemy.

Wykończenie:


dekoracja z gruszek skropionych sokiem z cytryny

Na upieczony spód wykładamy i wyrównujemy farsz, układamy plasterki gruszki i skrapiamy sokiem z cytryny :)

Zjadamy :) 





24 komentarze:

  1. Zaciekawił mnie ten kruchy spód na smalcu, nigdy tak nie robiłam :) Twoja tarta wygląda smakowicie, uwielbiam dodatek daktyli w ciastach, dzięki nim zwykły cukier może się schować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na smalcu kruche jest jeszcze bardziej kruche od takiego na maśle :)
      Absolutnie tez uwielbiam daktyle...wypleniły całkowicie cukier z mojej kuchni :)

      Usuń
  2. Bez mąki pszennej? Na pewno zrobię!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam spodu na smalcu , zawsze na maśle. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbować :)
      To taka chyba zapomniana wersja kruchego ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Prawda :) nawet mój wybredny mąż potwierdza :)

      Usuń
  5. Toż to przecież mogę jeść na mojej diecie bezglutenowej :) I to jeszcze z kaszą jaglaną. Szkoda tylko, że trzeba samemu zrobić, bo już mam smaka na to ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to pewien schodek do przeskoczenia:) Ale warto się przełamać:)

      Usuń
  6. Chyba musze synowi pokazać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A syn zacięcie ma cukiernicze :)?

      Usuń
  7. Wygląda na smakowite i proste w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna i bardzo prosta :) Chyba, że z jakiś względów nie lubimy zagniatać kruchego :)

      Usuń
  8. Naturalnie, pysznie, swojsko! Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) w punkt trafiłam z nią, bo i mama absolutnie słodki łakomczuch i mąż absolutnie słodki nie łakomczuch byli zachwyceni :)
      Nie trudną nia dogodzić każdemu :)

      Usuń
  9. Wygląda bardzo fajnie i proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje przepysznie :) Spróbować proszę:) niewiele składników, niewymagające przygotowanie...nie ma na co czekać...działać :)

      Usuń
  11. Tak rzadko jem daktyle... Muszę zrobić tą tartę na niedzielne popołudnie przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obowiązkowo :)
      Daktyle są genialne i wszechstronne... jak kasza jaglana :)

      Usuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, masło daktylowe już robiłam, to teraz pora na ciasto. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Jak masło opanowane, kruche takie jak w przepisie, albo inne naj naj naj...ulubione :) szybciutko zagnieść i już prawie mamy słodkie gotowe :)

      Usuń