Rustykalność... głównie w cieście kruchym na smalcu :)
Rustykalnie, swojsko, ludowo, prosto, przaśnie i wiejsko ♥ Czyli tak jak lubię ☺
Ciasto kruche
260g mąki jaglanej ( u mnie zmielona kasza)
40g mąki gryczanej
50g smalcu
40g miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko duże
Zagniatamy ciasto, wylepiamy foremki / foremę, nakłuwamy widelcem i umieszczamy na kwadrans w lodówce.
Z takiej ilości składników, ciasta wystarcza na 4 (13 cm) foremki do małych tart, bądź jedną (24 cm)
Ciasto pieczemy w 180 st C 20 minut.
Więcej pomysłów na kruche [KLIK]
Farsz:
pojemnik mascarpone 250g
masło daktylowe, ze 150g daktyli
zmiksować mascarpone z masłem daktylowym
Masło daktylowe:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na przynajmniej kwadrans. Odsączamy daktyle i blendujemy. Pod koniec dodajemy łyżkę masła miękkiego i dalej miksujemy.Wykończenie:
dekoracja z gruszek skropionych sokiem z cytryny
Na upieczony spód wykładamy i wyrównujemy farsz, układamy plasterki gruszki i skrapiamy sokiem z cytryny :)
Zjadamy :)
Zaciekawił mnie ten kruchy spód na smalcu, nigdy tak nie robiłam :) Twoja tarta wygląda smakowicie, uwielbiam dodatek daktyli w ciastach, dzięki nim zwykły cukier może się schować :)
OdpowiedzUsuńNa smalcu kruche jest jeszcze bardziej kruche od takiego na maśle :)
UsuńAbsolutnie tez uwielbiam daktyle...wypleniły całkowicie cukier z mojej kuchni :)
Bez mąki pszennej? Na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Absolutnie bez:)
UsuńNigdy nie robiłam spodu na smalcu , zawsze na maśle. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńSpróbować :)
UsuńTo taka chyba zapomniana wersja kruchego ;)
To chyba jest pyszne, prawda?
OdpowiedzUsuńPrawda :) nawet mój wybredny mąż potwierdza :)
UsuńToż to przecież mogę jeść na mojej diecie bezglutenowej :) I to jeszcze z kaszą jaglaną. Szkoda tylko, że trzeba samemu zrobić, bo już mam smaka na to ;)
OdpowiedzUsuńJest to pewien schodek do przeskoczenia:) Ale warto się przełamać:)
UsuńChyba musze synowi pokazać :)
OdpowiedzUsuńA syn zacięcie ma cukiernicze :)?
UsuńWygląda na smakowite i proste w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńJest pyszna i bardzo prosta :) Chyba, że z jakiś względów nie lubimy zagniatać kruchego :)
UsuńNaturalnie, pysznie, swojsko! Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :) w punkt trafiłam z nią, bo i mama absolutnie słodki łakomczuch i mąż absolutnie słodki nie łakomczuch byli zachwyceni :)
UsuńNie trudną nia dogodzić każdemu :)
Wygląda bardzo fajnie i proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńBo proste przepisy są naj :)
UsuńCiekawa jestem jak smakuje, bo wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie :) Spróbować proszę:) niewiele składników, niewymagające przygotowanie...nie ma na co czekać...działać :)
UsuńTak rzadko jem daktyle... Muszę zrobić tą tartę na niedzielne popołudnie przy kawie :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo :)
UsuńDaktyle są genialne i wszechstronne... jak kasza jaglana :)
Bardzo ciekawy przepis, masło daktylowe już robiłam, to teraz pora na ciasto. :D
OdpowiedzUsuńTak :) Jak masło opanowane, kruche takie jak w przepisie, albo inne naj naj naj...ulubione :) szybciutko zagnieść i już prawie mamy słodkie gotowe :)
Usuń