Tarta - krucha, botwina - wprost z ogródka :)
Botwina, botwinka - bulwy, łodyżki i liście, młode, sezonowe :)
Mówię botwinka, myślę zupa :) Dostałam bardzo dużo tych pyszności, więc i tak cały tydzień czerwony, dlatego buraczki w płynnej wersji swoją drogą, a i na drugie danie coś trzeba :)
Ciasto
270g mąki jaglanej
60g mąki gryczanej
60g smalcu
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubione, albo odpowiednie zioła :) - łyżka
Zagniatamy ciasto, wylepiamy formę {24 cm}, nakłuwamy widelcem i umieszczamy na kwadrans w lodówce.
Ciasto podpiekamy w 180 st C 20 minut.
Farsz
botwinka - 3-5 buraczków z łodyżkami i najładniejszymi liśćmi
koperek - pęczek
suszone oregano - łyżka
pieprz świeżo mielony - pół łyżeczki
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 1 cm kawałki. Podsmażamy na maśle ze szczyptą soli i ziołami. Liście kroimy drobno i dorzucamy do buraczków, smażymy/dusimy, aż liście zwiędną, a buraczki delikatnie zmiękną.
Wykładamy buraczki na podpieczony spód.
Masa jogurtowo - serowo - jajeczna
3/4 dużego jogurtu naturalnego
2 jajka
ser Provalone picante starty na małych oczkach
koperek, albo ulubione świeże zioła
szczypta soli
Jogurt miksujemy z jajkami, następnie dodajemy szczyptę soli, zioła i dwie łyżki sera - mieszamy.
Gotową masę równomiernie rozlewamy na botwince.
Całość posypujemy serem, obficie, ale z umiarem :) ponieważ ser jest dość charakterystyczny i intensywny
I pieczemy 40 minut w 180 st.C
I zjadamy :)
Jakie świetne pomysły. A ja nie mam kiedy ich wypróbować :(
OdpowiedzUsuńJa mam ostatnio dużo czasu i wielki apetyt, więc tak sobie tworzę :) tyle, że szydełko poszło w odstawkę :)
UsuńA ty się nic nie bój przyjdzie czas, że będziesz miała czas :) i będziesz próbować :*
Wypróbowałam z pewnymi modyfikacjami (miałam resztę ugotowanej kaszy jęczmiennej sprzed dwóch dni i zrobiłam z niej ciasto, nie powiem, żeby było kruche, ale efekt był całkiem interesujący). Nadzienie wyszło pysznie, dodałam jeszcze młodą marchewkę. Zdecydowanie warte powtórzenia. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jęczmiennej ugotowanej ciasto hmmm...to teraz ja będę musiała wypróbować :)
UsuńA do botwinki marchewka :) musiało być pysznie...też dołożę następnym razem :)