czwartek, 27 lipca 2017

Słodki biszkopt bez glutenu i bez cukru

Biszkopt na piątkę :)

Tort daktylowo-bananowo-gryczany na 32! :) z kremem owsianym i śliwkami :)










 Składniki:


5 jajek
5 łyżek mąki gryczanej z łyżeczką proszku do pieczenia
mus bananowo - daktylowy*

Masło daktylowe
* wykonujemy masło daktylowe, które blendujemy z bananem

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Żołtka miksujemy z musem bananowo - daktylowym. Do ubitych białek małym strumieniem wlewamy mus z żółtkami, ciągle miksując na najniższych obrotach. Na koniec Dodajemy mąkę, porcjami, miksując bardzo króciutko każdą łyżkę mąki.

Pieczemy około 20 minut
Mój biszkopt posłużył do wykonania prostego tortu, z kremem owsianym i śliwkami :)

Krem:


chałwa owsiana [KLIK]
100g miękkiego masła

Masło miksujemy do białości :) a następnie wkruszamy partiami chałwę, ciągle miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce na kwadrans dla wstępnego zastygnięcia.

Biszkopt, przekrawamy na dwa blaty. Krem dzielimy na dwie części, jedną smarujemy dolny blat, drugą górny, na wierzchu układamy śliwki

Śliwki:


Przekrawamy, wyjmujemy pestki, umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę :)

Całość wkładamy do lodówki i najlepiej zrobić tort dzień przed...jedzeniem :)

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Mnie gluten nie przeszkadza, więc zrobię normalny biszkopt:), ale krem i śliwki czemu nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób glutenowy biszkopt:) ale spróbuj bez cukru :) tak jak w przepisie:) biszkopt jest tak fantastycznie wilgotny, dzięki musowi...bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :)

      Usuń
  2. Brzmi pysznie, mam wieeelką ochotę na taki deser. Ale co na to powiedzą boczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tak się przyjrzeć to same zdrowe...potrzebne...niezbędne 😉 wręcz składniki 😄
      Myślę że boczki się nie obrażą...a nawet nie zauważą ;)

      Usuń
  3. bardzo zachęcajao wygląda... jak wszystko zresztą

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kreatywne podejście do kuchni. Podobają mi się Twoje pomysły - szykują się godziny spędzone na Twoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, ale wydaje mi się, że wyszło ekstremalnie słodko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami piekę ekstremalnie;) ale ten nie był z tego gatunku😉
      Mąż mój ekstremalnie nie lubi, więc pytam jak było...orzekł, że spoko;) ze bylo "normalnie słodko"
      Biszkopt specjalnie słodki nie był, a krem zależy od tego ile miodu w chałwie użyjemy;)
      A jak użyjemy innego oleju niż z robotnika to będzie jeszcze mniej słodko, bo ten sam w sobie wydaje mi się, ze ma słodki posmak ;)
      No to się napisałam ;)
      Pozdrawiam serdecznie 😄

      Usuń
  6. fajny przepis,chętnie wypróbuję :) patrząc na zdjęcie aż chce się skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki bez skórki takie fotogeniczne 😉
      Czekam na wieści, jak się udał i jak smakował 😄

      Usuń
  7. Zrobiłam. Trochę mi biszkopt nie wyrósł, więc nie przekroiłam tylko posmarowałam po wierzchu kremem. W smaku był świetny, wcale nie za słodki. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥