Biszkopt na piątkę :)
Tort daktylowo-bananowo-gryczany na 32! :) z kremem owsianym i śliwkami :)
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki gryczanej z łyżeczką proszku do pieczenia
mus bananowo - daktylowy*
* wykonujemy masło daktylowe, które blendujemy z bananem
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Żołtka miksujemy z musem bananowo - daktylowym. Do ubitych białek małym strumieniem wlewamy mus z żółtkami, ciągle miksując na najniższych obrotach. Na koniec Dodajemy mąkę, porcjami, miksując bardzo króciutko każdą łyżkę mąki.
Pieczemy około 20 minut
Mój biszkopt posłużył do wykonania prostego tortu, z kremem owsianym i śliwkami :)
Krem:
chałwa owsiana [KLIK]
100g miękkiego masła
Masło miksujemy do białości :) a następnie wkruszamy partiami chałwę, ciągle miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce na kwadrans dla wstępnego zastygnięcia.
Biszkopt, przekrawamy na dwa blaty. Krem dzielimy na dwie części, jedną smarujemy dolny blat, drugą górny, na wierzchu układamy śliwki
Śliwki:
Przekrawamy, wyjmujemy pestki, umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę :)
Całość wkładamy do lodówki i najlepiej zrobić tort dzień przed...jedzeniem :)
Mnie gluten nie przeszkadza, więc zrobię normalny biszkopt:), ale krem i śliwki czemu nie.
OdpowiedzUsuńZrób glutenowy biszkopt:) ale spróbuj bez cukru :) tak jak w przepisie:) biszkopt jest tak fantastycznie wilgotny, dzięki musowi...bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :)
UsuńBrzmi pysznie, mam wieeelką ochotę na taki deser. Ale co na to powiedzą boczki?
OdpowiedzUsuńJak tak się przyjrzeć to same zdrowe...potrzebne...niezbędne 😉 wręcz składniki 😄
UsuńMyślę że boczki się nie obrażą...a nawet nie zauważą ;)
bardzo zachęcajao wygląda... jak wszystko zresztą
OdpowiedzUsuń:* :* ♥
UsuńBardzo kreatywne podejście do kuchni. Podobają mi się Twoje pomysły - szykują się godziny spędzone na Twoim blogu ;)
OdpowiedzUsuńOgromniaście mi miło😊😄
UsuńDziękuję 😙
ciekawy przepis, ale wydaje mi się, że wyszło ekstremalnie słodko! :)
OdpowiedzUsuńCzasami piekę ekstremalnie;) ale ten nie był z tego gatunku😉
UsuńMąż mój ekstremalnie nie lubi, więc pytam jak było...orzekł, że spoko;) ze bylo "normalnie słodko"
Biszkopt specjalnie słodki nie był, a krem zależy od tego ile miodu w chałwie użyjemy;)
A jak użyjemy innego oleju niż z robotnika to będzie jeszcze mniej słodko, bo ten sam w sobie wydaje mi się, ze ma słodki posmak ;)
No to się napisałam ;)
Pozdrawiam serdecznie 😄
fajny przepis,chętnie wypróbuję :) patrząc na zdjęcie aż chce się skosztować :)
OdpowiedzUsuńŚliwki bez skórki takie fotogeniczne 😉
UsuńCzekam na wieści, jak się udał i jak smakował 😄
Zrobiłam. Trochę mi biszkopt nie wyrósł, więc nie przekroiłam tylko posmarowałam po wierzchu kremem. W smaku był świetny, wcale nie za słodki. Dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńCałus, całus i w ogóle pełno całusów :)
Usuń