niedziela, 10 lutego 2019

Tarta orzechowo - miodowa

Przepyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi ♥




Ostatnim słodkim wpisem rządziły migdały, w Tarcie migdałowej, paryskiej, Bourdaloue, także dziś dla równowagi...orzechy ☺, w niezmiernie podobnym przepisie, z, tym razem, wykorzystaniem miksera.
Zapraszam na równie pyszny i jeszcze szybszy przepis na tartę orzechowo - miodową.


Kruche ciasto:


Jak zawsze najlepsze - czyli Wasze ulubione :)
U mnie takie ciasto kruche

Ciasto podpiekamy, 180st. C 10 minut
Studzimy :)
Można jak w poprzednim migdałowym przepisie nie podpiekać, ale wtedy temperatura całości pieczenia powinna wynosić 175 - 180 st C i należy zwracać uwagę na poziom rumienienia (ewentualnie przykryć papierem do pieczenia). Oraz nie zapomnieć o porządnym schłodzeniu formy wyłożonej ciastem, przed wyłożeniem orzechowego farszu i pieczeniem.

Farsz:


100g miękkiego masła
35g cukru
1 duże jajko
3 łyżki miodu
70 - 80g orzechów włoskich zblendowanych

Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze chwilkę, do połączenia składników :)
Dokładamy orzechy i miód...mieszamy łyżką, ale porządnie:)
Masę wykładamy na podpieczony spód i rozsmarowujemy:)


Wkładamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy około 35 minut

Upieczony musi porządnie wystygnąć...:)
a potem zjadamy :)


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Lubię tarty i na słodko i wytrawne, a orzechy i miód są zdrowe, więc zdrowa tarta:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...to ja mogę tylko zachęcić do zrobienia:) Chwila nieuwagi i będzie gotowe ;)

      Usuń
  3. Z chęcią zjadłabym takie coś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, a ja to bym z chęcią o panamskich smakołykach poczytała ;)

      Usuń
  4. Właśnie upiekłam. Trochę ie przemyślałam i niepotrzebnie po dodaniu farszu piekłam góra-dól. I nieco przypiekłam. Ale i tak okazało sie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, że w sumie się dobre okazało :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥