środa, 3 kwietnia 2019

Śniadanie z otrębami - omlet, placek

Omlet owsiany z czarną porzeczką


Może to nie pora na śniadanie, ale przypuszczalnie niektórzy z Was lubią taką kolację, a jeśli nie, to śniadanie już...prawie niedługo :)
Jak wykorzystać otręby na śniadanie, czy omlet z otrębami i jednym jajkiem, to omlet ;)
Pomysł poniżej, a czy na omlet, czy też nie, to nie ma znaczenia, bo jest pysznie ;) prędko i prosto ;)

Omlet, śniadaniowy placek,  z otrębami i porzeczkowymi kulkami


Składniki

duże jajko
5 łyżek otrąb owsianych (albo każdych innych ulubionych)
1/2 szklanki mleka i kefiru, mogą być takie same proporcje, może być sam kefir, może być przewaga mleka
masło do smażenia
owoce / dżem

Jajko z otrębami, mlekiem i kefirem mieszamy za pomocą mątewki. Niedługo, tylko do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy masło i na gorące wylewamy naszą masę, przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż boki będą odchodzić od patelni. Przewracamy, z wyczuciem na drugą stronę i smażymy już bez konieczności przykrywania.

Zjadamy na przykład z ulubionymi owocami...w każdej postaci i formie ;)

Smacznego ;)


6 komentarzy:

  1. Czytam w porze śniadania, wiec O.K.
    Trzeba tylko pamietać, że otręby wymagają popijania większą ilością płynów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie, może powinnam to dopisać, bo co w nas nie budzi wątpliwości, dla innych może być nowością...a ta tu nowość może się okazać nieprzyjemną niespodzianką...

      Usuń
  2. Dawno nie jadłam omleta, więc aż mi ślinka pociekła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, tak na ucho ;) w tajemnicy Ci powiem, że wolę omleta biszkoptowego...tylko, że taki, to raczej jako deser, nie śniadanie ;)

      Usuń
  3. O, bardzo ciekawy przepis.
    Wypróbuję na pewno.
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥