Ryba w towarzystwie warzyw i gryczanego, pikantnego beszamelu
To chyba ostatni brokuł w tym sezonie ;) więc zapiekł się z rybą, w towarzystwie sosu beszamelowego. Czy to ostatnie nie brzmi dumnie ;) Jest beszamel, jest "ę" i "ą" ;) jest zasmażka jest "me" i"be" ;) i jeszcze z mlekiem :) w dodatku:)A i gryka do tego...toż to kwintesencja polskiej dawniejszej kuchni dziś ;)
Składniki
brokuł
1-2 marchewki
oregano
parmezan
sól
beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki gryczanej
2 szklanki mleka (około)
łyżka ostrej papryki
szczypta soli
Warzywa
Nastawiamy osoloną wodę, wrzucamy marchewki, brokuła dzielimy na różyczki i dorzucamy jak woda zacznie się gotować. Po kilku minutach wyciągamy brokuła, marchewki mogą się jeszcze pogotować, chyba, że zdążyły się już zrobić al dente ;)
Beszamel
W garnku rozgrzewamy masło dokładamy mąkę, mieszamy, dolewamy porcjami zimne mleko ciągle mieszając. Sos będziemy gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zgęstniej, ale wciąż będzie płynny. Pod koniec dodajemy szczyptę soli, i ostrą paprykę, mieszamy.
Ryba zapiekana z warzywami pod gryczanym, bezglutenowym beszamelem ☻
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy część beszamelu, układamy na nim rybę i bardzo delikatnie, żeby nie napisać symbolicznie solimy ;) , porządnie, żeby nie napisać ☺ obficie, przyprawiamy oregano.
Na rybie układamy brokuły i marchewki, a je polewamy resztą beszamelu. Całość oprószamy startym na drobnych oczkach tarki, parmezanem.
Pieczemy w 180 st C 25-30 minut
Smacznego ;)
Ryba w takim towarzystwie brzmi dumnie:-)
OdpowiedzUsuńBa! ;)
UsuńTy Basieńko gotujesz coraz bardziej wykwintnie, aż się zawstydziłam, bo jakieś mam zaległości ostatnio w tych tematach :D Nie chce mi sie iść w eksperymenty, tylko wciąż te same żarcia ćwiczę w kuchni. Rybka z brokułkiem powiadasz? OMNOM :)
OdpowiedzUsuńBasieńko, jeszcze wykwintniej znaczy prościej i szybciej ;) to tak ;)
UsuńŁał, ale super przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!
A Ty marchewkowa dziewczyna jesteś, więc tym bardziej ;)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOsobiście myślę, że i tak wielu z nas je za mało ryby, a w końcu jest na niezwykle smaczna. Jak ja wykonałem niedawno przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/marynowany-losos-mowi-z-sosem-jogurtowo-koperkowym/ to muszę przyznać, że faktycznie wyszła ona przepysznie.
OdpowiedzUsuń