poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Soczysta polędwica wieprzowa, pieczona, bez rękawa ☺

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowo - musztardowym


Dziś tylko przepis...kto wie, może ktoś z Was, przy okazji Wielkanocnych Świąt będzie miał potrzebę przygotowania szybkiego, niecodziennego mięsa ;)
Zapraszam na naprawdę soczystą polędwicę wieprzową z piekarnika, w sosie chrzanowo - musztardowym :)

Składniki

polędwica wieprzowa

marynata

czubata łyżka chrzanu
2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
2 łyżki oleju
papryczka chili / łyżka papryki ostrej
łyżka suszonego majeranku
duża szczypta soli
ewentualnie łyżka mąki gryczanej

Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy mięso. Jeżeli polędwica jest duża, albo jeśli tak pasuje Waszej koncepcji można ją wcześniej przekroić na pół. Mięso umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę.

Po zamarynowaniu podsmażamy polędwicę na dobrze rozgrzanej patelni. Nie ma potrzeby używania dodatkowego tłuszczu.

Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy szklankę - dwie wody (chcemy, żeby resztki marynaty i smak mięsa przeszedł do wody) chwilę podgrzewamy i przelewamy do mięsa. Zalewy ma być przynajmniej do połowy wysokości mięsa.

Pieczemy w 180 st C, 50 minut i dwukrotnie, a przynajmniej raz ;) przewracamy polędwicę wieprzową na drugą stronę.

Sos do polędwiczki wieprzowej

Po upieczeniu mięso wyciągamy na deskę i zostawiamy na około 10 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos.
Zalewę, w której dusiło się mięso przelewamy do garnka.
Sprawdzamy, czy nie jest zbyt słona. Jeżeli nam odpowiada, biorąc poprawkę na to, że zaraz może być słona bardziej ;) gotujemy ją, żeby zredukować sos.
Jeżeli jest słona, to w 3/4 szklanki zimnej wody mieszamy mąkę gryczaną. Zalewę umieszczamy na palniku i do gotującej się wlewamy mieszankę wody z mąką i mieszamy. Sos szybko zgęstnieje i straci zbyt słony smak.
Mąka gryczana jest cudowną alternatywą dla mąki pszennej, jeżeli już musimy zagęścić sos ;) Dlaczego:)? Musicie spróbować :)

Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Robiłam polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym i grzybowo-pomidorowym, może spróbuje także Twoim sposobem.Polędwiczki są smaczne i chude:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja już umówiłam się z bratową, że ona zrobi na święta mięso. Gdyby nie to, na pewno skorzystałabym z Twojego przepisu. Nic to, będzie jeszcze okazja☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że będzie :) A nawet i "mała" niedziela może być okazją:)

      Usuń
  3. Na święta będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz przepisem napewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne :) szczególnie dla miłośników takich trochę wielkanocnych smaków...chrzanu znaczy ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥