Pasta do chleba z czerwonej soczewicy z mieloną kolendrą
Najpierw Was zaskoczę, bo kolendra nie będzie w formie zielonej naci, tylko nasion. Jak jesteśmy zaskoczeni, albo nie, zapraszam dalej... po przepis, na kanapkową pastę z wprawdzie najbardziej kalorycznym z owoców ;) - awokado, ale za to pełnym na przykład witamin A,C,E, luteiny i kwasu foliowego.
Pasta z czerwonej soczewicy z mieloną kolendrą
Składniki
1 awokado1 szklanka ugotowanych połówek czerwonej soczewicy (gotowanej w osolonej wodzie)
łyżeczka octy jabłkowego / soku z cytryny
łyżka utłuczonych ziaren kolendry, ewentualnie łyżeczka mielonej
kumin rzymski na czubku łyżeczki
Awokado obieramy , rozgniatamy i mieszamy z octem albo sokiem z cytryny. Dodajemy soczewicę, kumin i kolendrę*, całość blenduujemy
*Kolendrę tłuczemy w moździerzu, ale do pasty przesiewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się łupinek - które możemy wrzucić do gotowanej akurat zupy na przykład ;)
Zjadamy, powiedzmy z niedawno wyciągniętym z pieca chlebem bezglutenowym jaglano - gryczanym ;)
Smacznego :)
A ja właśnie dzisiaj awokado zmieszałam z jajkiem. Następnym razem będzie z soczewicą. Kolendra też chyba jakaś pałęta się w szafce.☺
OdpowiedzUsuńJa kolendrę odkryłam dawno, lecz późno i wprawdzie najbardziej lubię w śledziach ;) ale mam wrażenie, że mam potrzebę kilka ziarenek wrzucić wszędzie...więc też się pałęta...bo kupuję, nawet jak jest ;)
UsuńPasta jak pasta, ale ten chleb! nawet zapach poczułam...
OdpowiedzUsuńAsia, Ty to zawsze potrafisz dostrzec najistotniejsze ;)
UsuńCzy tylko mnie ślinka cieknie na sam widok tej pasty?
OdpowiedzUsuńNie ;) jeszcze mojemu mężowi :) a mi się tak bardzo z lodami pistacjowymi kojarzy...że tylko o nich myślę, patrząc ;)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTake pasty lubię. Dobre i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńChyba, że ktoś z soczewicą się nie lubi ;)
Usuń