niedziela, 7 kwietnia 2019

Prosta pasta z soczewicy z awokado i kolendrą

Pasta do chleba z czerwonej soczewicy z mieloną kolendrą 




Najpierw Was zaskoczę, bo kolendra nie będzie w formie zielonej naci, tylko nasion. Jak jesteśmy zaskoczeni, albo nie, zapraszam dalej... po przepis, na kanapkową pastę z wprawdzie najbardziej kalorycznym z owoców ;) - awokado, ale za to pełnym na przykład witamin A,C,E, luteiny i kwasu foliowego.

Pasta z czerwonej soczewicy z mieloną kolendrą

Składniki

1 awokado
1 szklanka ugotowanych połówek czerwonej soczewicy (gotowanej w osolonej wodzie)
łyżeczka octy jabłkowego / soku z cytryny
łyżka utłuczonych ziaren kolendry, ewentualnie łyżeczka mielonej
kumin rzymski na czubku łyżeczki

Awokado obieramy , rozgniatamy i mieszamy z octem albo sokiem z cytryny. Dodajemy soczewicę, kumin i kolendrę*, całość blenduujemy

*Kolendrę tłuczemy w moździerzu, ale do pasty przesiewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się łupinek - które możemy wrzucić do gotowanej akurat zupy na przykład ;)

Zjadamy, powiedzmy z niedawno wyciągniętym z pieca chlebem bezglutenowym jaglano - gryczanym ;)

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. A ja właśnie dzisiaj awokado zmieszałam z jajkiem. Następnym razem będzie z soczewicą. Kolendra też chyba jakaś pałęta się w szafce.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kolendrę odkryłam dawno, lecz późno i wprawdzie najbardziej lubię w śledziach ;) ale mam wrażenie, że mam potrzebę kilka ziarenek wrzucić wszędzie...więc też się pałęta...bo kupuję, nawet jak jest ;)

      Usuń
  2. Pasta jak pasta, ale ten chleb! nawet zapach poczułam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, Ty to zawsze potrafisz dostrzec najistotniejsze ;)

      Usuń
  3. Czy tylko mnie ślinka cieknie na sam widok tej pasty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ;) jeszcze mojemu mężowi :) a mi się tak bardzo z lodami pistacjowymi kojarzy...że tylko o nich myślę, patrząc ;)

      Usuń
  4. Take pasty lubię. Dobre i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń