sobota, 22 czerwca 2019

Filet z indyka zapiekany z boczkiem

Pieczony filet z indyka z rozmarynem

Dziś przepis bardzo prosty, czyli jak większość ;) A efekt upieczenia fileta z indyka z boczkiem i rozmarynem ... jakby powiedziała moja ciocia ewentualnie pyszny
Zapraszam
500 g filetu z indyka
150 g boczku
sól
rozmaryn
olej

Filet nacinamy, jakbyśmy chcieli ukroić dość grube  kotlety, ale nie dokrawamy do końca.
Boczek kroimy w plastry.
Mięso solimy, a plastry boczku i igiełki rozmarynu umieszczamy w powstałych przestrzeniach w filecie.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 - 3 łyżki oleju i wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 180 st C. Jak piekarnik i przy okazji tłuszcz się rozgrzeją wyciągamy (używając rękawic ☻ ) naczynie i przekładamy do niego mięso. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Po około 15 -20 minutach zaglądamy do środka i dolewamy troszkę ciepłej wody - około 1/4 szklanki.
Całkowity czas pieczenia około 45 - 50 minut.

Boczek proponuję wybrać bez chrząstkowy ;) po co sobie zabawę psuć.

4 komentarze:

  1. Oj tak, taki przepis i prosty i na pewno pyszny! Dziękuję za pomysł na obiadek.
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥