Szpinakowa szakszuka ;)
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej (praktykowane nie tylko w Tunezji, ale na całym Bliskim Wschodzie ☻) i są w nim owszem jajka, ale bazą w oryginale są pomidory. Ja dziś zrobiłam wariację i mamy bałagan szpinakowy.
A szakszuka w oryginale tutaj ;)
Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy świeże szpinakowe liście (tak, żeby dno w całości pokryte było), solimy delikatnie i blanszujemy, dusimy, do lekkiego zwiędnięcia i zmniejszenia objętości liści. Wbijamy jajka (u mnie dwa) delikatnie solimy, i przyprawiamy ostrą papryką. Przykrywamy i całość dusi nam się parę chwil, aż jajka odpowiednio się zetną ;)
Szybko, prosto, pysznie...Smacznego ;)
Taki bałagan, to moja bajka i ostatnio bałagan szpinakowy robił mi mąż, bo wie, co lubię:-)
OdpowiedzUsuńI to jest mąż ♥
UsuńOoo Kupuję szpinak i zrobię sobie na śniadanie. Całkowicie pasuje mi ten przepis. Łatwo, zdrowo i do tego smacznie. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę;)
UsuńSzpinak mniam!
OdpowiedzUsuńTeż wypróbuję przepis. Dziękuję.
Serdeczności.
😘😘😘 daj znać, czy i Tobie odpowiada :)
Usuń