piątek, 28 czerwca 2019

Prosty przepis na tatar ze śledzi

Tatar ze śledzi z olejem lnianym i pietruszką


Ja wiem, że początek, bo początek, ale jednak lata i to takiego bardziej południowoeuropejskiego niż tamże właśnie, więc niekoniecznie śledzie z olejem lnianym proponować Wam powinnam, ale...

...mała, czy większa ☺ kromeczka z tatarem ze śledzia i człowiek na długo syty
...a poza tym pewna rodzinna uroczystość mnie zainspirowała ;)

Tatar ze śledzi 


Składniki


3 płaty śledziowe solone a'la matias
1 łyżka ziaren kolendry
2 łyżki octu jabłkowego
kilka (5-6) łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
Pietruszka - dużo ;) przynajmniej pół pęczka

Śledzie moczymy kilka godzin / noc, następnie płuczemy, osuszamy i kroimy bardzo drobno. Pietruszkę podobnie jak śledzie drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Przekładamy do słoiczka, a następnie do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły, czyli śledzie przegryzły ;)

Smacznego :)

4 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥