poniedziałek, 24 czerwca 2019

Sałatka z mango i zielonymi oliwkami

Prosta, pyszna, w kolorach lata ;) sałatka


Mango...dzisiejszy bohater. Nie jestem fanką owoców egzotycznych, ale dla mango robię wyjątek ;) I wcale nie dla jego właściwościowi zdrowotnych, których jak się okazuje ma  krocie, ale dla smaku :)
Że mango jest pyszne już wiemy :) Że mango jest zdrowe...też, a jak bardzo ?
Po pierwsze witaminy, między innymi te, które lubię najbardziej ;) różne B. Po drugie minerały...przy sterydoterapii najfajniejsze to magnez i potas. Do tego jeszcze antyoksydanty, czyli cudownie przy stanach zapalnych. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i pełno błonnika.
I jeszcze coś od amerykańskich naukowców: mango może hamować rozwój komórek rakowych pewnych nowotworów, oraz może obniżać poziom cukru we krwi, insulinooporność i poziom cholesterolu.

Zapraszam na sałatkę z mango 




Różne zielone sałaty i kapusty, bo rukola z kapustowatych ;) rwiemy na mniejsze kawałki, albo nie, jeżeli są młodymi listkami szpinaku, w ilości takiej, żeby wypełnić miskę, w której będziemy podawać sałatkę.

U mnie sałata masłowa, rzymska, rukola i młody szpinak. Dorzucamy oliwki w ilości odpowiedniej...więcej lub mniej w zależności od naszej do nich sympatii. Czarne jak najbardziej też być mogą ;)

Na prawie koniec dojrzałe, słodkie mango, pokrojone w kostkę.

Jak pokroić mango w kostkę 


Prosto, ale niekoniecznie przy pierwszym :) owocu. Mango ma dość płaską pestkę. Naszym zadaniem jest odkroić owoc od pestki, zaraz nad nią. Nożem wbijamy się w owoc od strony ogonka, albo z przeciwnej strony. Poczujemy opór, czyli pestkę i wtedy nożem kierujemy tak, żeby przechodził zaraz nad pestką.
To samo z drugiej strony i wcale nie jest łatwiej widząc pestkę ;)
Jeżeli coś przy pestce pozostało możemy obkroić, albo...obgryźć ;)

Teraz kostka ;)
W każdej połówce nożem nacinamy kratkę, kostkę...mango wywracamy na lewą stronę owocową :) powstanie nam taki kostkowy jeż i teraz z łatwością odkroimy kostki mango.
Przy samej skórce może zostać trochę owocu...warto z łatwością go wyskrobać, łyżeczką, bo to naj najbardziej soczysta i słodka część mango :)

Sos do sałatki


Tym razem oliwa z oliwek, choć wszem i wobec wiadomo, że zwolenniczką większą oleju rzepakowego, na zimno tłoczonego, jestem ;) Trochę octu jabłkowego, dla delikatnego zakwaszenia,  szczypta soli i dość dużo pieprzu.

Wszystko mieszamy i polewamy zielone sałaty z zielonymi oliwkami i żółtym mango. Całość mieszamy i...

Smacznego ;)


6 komentarzy:

  1. Jak kroić mango nauczyłam się z filmu o H.Poirot
    Kiedyś bywały pyszne konfitury z mango, potrafiłam zjeść cały słoik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki owocowe są najlepsze na taką pogodę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatę to ja zawsze mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥