Delikatny krem z melona na bezie włoskiej
Delikatny kremowy deser z melona ;)
Składniki :
łyżka żelatyny
3 łyżki wrzącej wody
2 białka plus szczypta soli
100 g cukru
50 g wody
250 g miąższu z melona
kilka miętowych listków
Do kubka wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę. Jak napęcznieje rozmieszamy.
Cukier z wodą gotujemy do piórka, czyli do osiągnięcie przez nie około 115 stopni.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie ciągle miksując wlewamy małym strumyczkiem syrop, kontynuując miksowanie dopóki beza nie wystygnie.
Melona blendujemy pod koniec dodając listki mięty. 2-3 łyżki zmiksowanego melona przelewamy do rozmieszanej żelatyny i miksujemy chwilkę, żeby się porządnie rozeszła po płynie.
Do białek przelewamy melona i żelatynę z melonem i chwilę na najniższych obrotach miksujemy, do połączenia składników.
Przelewamy krem do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Na gotowy, stężały melonowy krem wykładamy kawałki ...melona ;)
Smacznego ;)
Melon jest chyba jedynym owoco-warzywem, za którym nie tęsknię...
OdpowiedzUsuńJa to wręcz nie lubię:) chociaż deser mi smakował:) ale takiego samego to już nie...
UsuńO tak, takie desery to my z M. lubimy.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek.:)
;)
UsuńSmaczny deser
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAch. Brzmi bosko!
OdpowiedzUsuń"brzmi bosko" też brzmi bosko ;)
UsuńPodzielam zdanie Agai - brzmi bosko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
:*
Usuń