poniedziałek, 16 września 2019

Deser z melona

Delikatny krem z melona na bezie włoskiej


Jest to bardzo szybki w przygotowaniu deser, tylko...trzeba na niego długo czekać ;) Ale...na ciasto też długo i dłużej czekamy, więc czymże jest dla nas ta godzina oczekiwania na deser z melona pod postacią delikatnego kremu melonowego, wykonanego na bezie włoskiej

Delikatny kremowy deser z melona ;)


Składniki :

łyżka żelatyny
3 łyżki wrzącej wody

2 białka plus szczypta soli
100 g cukru
50 g wody

250 g miąższu z melona
kilka miętowych listków

Do kubka wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę. Jak napęcznieje rozmieszamy.

Cukier z wodą gotujemy  do piórka, czyli do osiągnięcie przez nie około 115 stopni.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie ciągle miksując wlewamy małym strumyczkiem syrop, kontynuując miksowanie dopóki beza nie wystygnie.

Melona blendujemy pod koniec dodając listki mięty. 2-3 łyżki zmiksowanego melona przelewamy do rozmieszanej żelatyny i miksujemy chwilkę, żeby się porządnie rozeszła po płynie.

Do białek przelewamy melona i żelatynę z melonem i chwilę na najniższych obrotach miksujemy, do połączenia składników.

Przelewamy krem do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Na gotowy, stężały melonowy krem wykładamy kawałki ...melona ;)

Smacznego ;)

10 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥