wtorek, 24 września 2019

Hamburger domowy z indyka i wołowiny i wegetariański ;)

Hamburgery z indyka


Hamburgery nie dzisiejsze są, a jedynie wspomnieniem urodzin męża mego ;) Wśród gości i jubilatów ;) były osoby w wieku 1 - 40, więc jakby nie patrzeć dzieci same... dlatego też wymyśliłam wówczas sobie, że zrobię Kinder Party ;)... dla mojego męża pierwsze w życiu ♥

Dzieci w większości dorosłe były, więc kto zabroni fast foodów, tym bardziej, że tylko domowych ;)


Hamburgery z indyka

Pół kilograma zmielonego udźca z indyka
2 liście pora
2 szczypty soli

Hamburgery z wołowiny

Pół kilograma zmielonej wołowiny - rostbratel
sól
ostra papryka mielona czubata łyżeczka

Hamburger z buraka ;)

Tej wersji nie wkładałam, w bułę, ale kotlety same w sobie pyszne są ;)

Dodatki przykładowe:


pomidory
cebula
ogórek
papryka zielona i czerwona
cukinia
sałata
majonez ziołowy
pesto zielone
pesto czerwone
pasta harissa
ser mozzarella
camembert
cebula

Mięso z dodatkami (por drobno pokrojony) wyrabiamy ręką, dostatecznie długo :)

Potrzebujemy patelnię grillową, którą teraz porządnie rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu. Z mięsa formujemy duże kotlety, większe niż średnica bułki ;)

A bułki pieczemy sami, ewentualnie kupujemy :)
Smażymy je kilka minut z obu stron, na niektórych (z już grillowanej strony) kładziemy plastry mozzarelli).

Papryki kroimy w krążki i też grillujemy, podobnie postępujemy z cukinią.

Hamburger domowy 


Bułki przekrawamy na pół i grillujemy wewnętrzne strony :) Smarujemy ziołowym majonezem, albo którymś z kolorowych pesto :), które też będziemy symbolicznie umieszczać pomiędzy warstwami, a te i ich kolejność i ilość i rodzaj niech już należą do Waszej słowiańskiej fantazji :)

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. Wszystkiego bym chętnie spróbowała, kotleciki z buraków i pasztaet z selera jadłam, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ;)
      A pasztet moi panowie jedli z absolutnym przekonaniem ....że z mięsa;) tylko jakoś za dużo warzyw zmieliłam :)

      Usuń
  2. Żebym mogła zjeść hamburgera, musiałabym mieć ogromną amerykańską szczękę, dlatego go rozkładam na kawałki.
    Często oglądam, jak Magda Gessler uczy przyrządzać hamburgery po amerykańsku, które różnią się od Twoich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że każda europejska szczęka ;) rozkłada :)

      Usuń
  3. Za hamburgerami nie przepadam, ale na takie bym się skusiła. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie :) i nawet sobie nie wyobrażam co musiało by się wydarzyć, żebym takowego kupiła:)

      Usuń
  4. Szkoda, że mnie tam nie było!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki to chętnie bym spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥