Penne z papryką i pomidorami
Bardziej sezonowym wegetariańskim makaronem już chyba być nie można ;) Zapraszam na szybki penne makaron z paprykami i pomidorami ;)
Składniki:
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 pomidory
łyżeczka chili suszonej
łyżeczka oregano suszonego
2 szczypty soli
kilka listków bazylii
masło klarowane
ser ulubiony - u mnie nie ulubiona, ale rolada ustrzycka ;)
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na dużym ogniu, najlepiej w woku na maśle klarowanym z solą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki papryki, ognia nie zmniejszamy i często mieszając podsmażamy. Jak papryki zmiękną, zwiędną i ...się skurczą, dokładamy pomidory pokrojone w ćwiartki. Smażymy chwilę wszystko razem na mocnym ogniu, po czym ogień zmniejszamy a naczynie przykrywamy. Dusimy dopóki pomidory się nie rozpadną. Pod koniec gotowania dodajemy potargane listki bazylii.
Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, na penne warzywny sos, a na sos, ser starty na drobnych oczkach ....
Smacznego ;)
Ach. Znam kogoś, kto chętnie zrobi i zje ;)
OdpowiedzUsuńNiech zrobi i zje :))))
UsuńTy wiesz, że ja makaron 3 razy dziennie mogę:-)
OdpowiedzUsuńJa kurczę też:) ale jeden musi być na słodko;)
UsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakiego zestawu nie jadłam
OdpowiedzUsuń:)A taki prosty i sezonowy :)
UsuńAle świetny przepis. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek!
Cieszę się;) daj znać czy smakowało:)
Usuń