środa, 4 września 2019

Frittata z cukinią i zieloną fasolką

Zielona frittata


Frittata włoskie danie, bazujące na jajkach, a dodatkami może być wszystko to, na co chcemy mieć ochotę ;)

Zapraszam na zieloną frittatę z cukinią i zieloną fasolką, oraz słów kilka o omlecie ;)


Raczej frittaty nie nazywa się omletem, przede wszystkim ze względu na jajka ;) W omlecie, przeważnie zaczynamy od jajek i w dodatku jajek specjalnie starannie nie ubijamy (wyjątkiem jest oczywiście omlet biszkoptowy...tu tylko ubijamy ;) ), a na nie kładziemy dodatki.

We frittacie zaczynamy od dodatków, które tak jak dziś na przykład trzeba wcześniej poddusić, a nastepnie mieszamy wkład naszej frittaty z porządnie rozkłóconymi jajkami.
Omlet przeważnie składamy na patelni, przed podaniem, frittatę zapiekamy. To takie główne różnice :)


Zielona frittata z cukinią i fasolką


Składniki:

500 g cukinii
250 g ugotowanej fasolki szparagowej, zielonej
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
6 jajek
2 łyżki mleka (ewentualnie)
125 g mozzarelli
3 szczypty soli ;)
szczypta ostrej papryki
masło klarowane

Na maśle szklimy pokrojoną w piórka i posoloną cebulę, oraz czosnek w plasterkach.
Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie plasterki na mandolinie i dodajemy drugą szczyptę soli. Smażymy razem, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Dodajemy pokrojoną w 2-3 centymetrowe kawałki fasolkę i chwilę razem smażymy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy, (porządnie, za pomocą mątewki, rozkłóconymi jajkami (z mlekiem) i ostatnią szczyptą soli ;)

Na wierzch rwiemy mozzarellę.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut

Zostawiamy na 10 minut do stężenia.
Posypujemy papryką.
Zjadamy i na ciepło i na zimno ;)

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. Takie cudeńka lubię, bo są jak dania jednogarnkowe i pożywne. Juzżmam pomysł na jutrzejszy obiad lub raczej obiadokolację:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie idealne. W każdym razie dla mnie. Zrobię jutro tak jak Jotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy dziś, ja jutro :) z pomidorami...bo mi się z szakszuką dobrze kojarzy :)

      Usuń
  3. Mam nadzieję, że i mi się uda zrobić.
    Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może kiedyś się skuszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥