Focaccia z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i oliwą
Dziś znów sezonowy włoski chlebek ;) Ostatnio była focaccia z kurkami, dziś na równie pyszną, choć może troszkę mniej oryginalną focaccię z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i oliwą ;) Was zapraszam ;)
Taki chlebek przesympatycznie sprawdza się w podróży. Możemy ją zrobić ze wszystkim na co będziemy mieć ochotę, nie kruszy się, na zimno jest równie pyszna, a przy tym niesamowicie sycąca :)
Focaccia z pomidorami
Focaccia ciasto
Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co ostatnio, a dodatki dziś są jeszcze mniej skomplikowane ;)
Co na focacci ;)
ok. 15 sztuk zielonych oliwek, bez pestek
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki soli
Pomidory kroimy w ćwiartki, koktajlowe na połówki i układamy na przygotowanym cieście, podobnie jak oliwki trochę wciskamy do ciasta. Czosnek kroimy drobno i rozprowadzamy po pomidorach.
Oliwę z solą i oregano mieszamy, a następnie powstała ziołową oliwą pędzlujemy focaccię, szczególnie ciasto, ale i pomidory też ;)
Pieczemy w 200 st C około 25 - 30 minut :) U mnie dziś było 30 :)
Smacznego ;)
Moje smaki, poproszę dwie porcje:-)
OdpowiedzUsuńPo tamtej śladu nie ma...A w podróż była jeszcze inne wersja troszkę mięsna, z boczkiem i też pyszna :)))
UsuńO focaccio słyszałam w którejś z "Kuchennych rewolucji", ale nigdy nie jadłam, więc na pewno warto spróbować, tylko muszę jeszcze przeczytać, jak się robi ten chlebek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Prościutko :)
UsuńSmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńJest przepyszna...serio serio :)
UsuńO tak, takie przepisy, to my lubimy :)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień!
Zupełnie jak my :)
Usuń