niedziela, 22 września 2019

Włoska focaccia

Focaccia z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i oliwą




Dziś znów sezonowy włoski chlebek ;) Ostatnio była focaccia z kurkami, dziś na równie pyszną, choć może troszkę mniej oryginalną focaccię z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i oliwą ;) Was zapraszam ;)

Taki chlebek przesympatycznie sprawdza się w podróży. Możemy ją zrobić ze wszystkim na co będziemy mieć ochotę, nie kruszy się, na zimno jest równie pyszna, a przy tym niesamowicie sycąca :)



Focaccia z pomidorami


Focaccia ciasto


Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co ostatnio, a dodatki dziś są jeszcze mniej skomplikowane ;)

Co na focacci ;)


6 małych, niekoniecznie koktajlowych pomidorków, najlepiej kolorowych ;)
ok. 15 sztuk zielonych oliwek, bez pestek
4 ząbki czosnku

4-5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki soli


Pomidory kroimy w ćwiartki, koktajlowe na połówki i układamy na przygotowanym cieście, podobnie jak oliwki trochę wciskamy do ciasta. Czosnek kroimy drobno i rozprowadzamy po pomidorach.

Oliwę z solą i oregano mieszamy, a następnie powstała ziołową oliwą pędzlujemy focaccię, szczególnie ciasto, ale i pomidory też ;)

Pieczemy w 200 st C około 25 - 30 minut :) U mnie dziś było 30 :)

Smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. Moje smaki, poproszę dwie porcje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tamtej śladu nie ma...A w podróż była jeszcze inne wersja troszkę mięsna, z boczkiem i też pyszna :)))

      Usuń
  2. O focaccio słyszałam w którejś z "Kuchennych rewolucji", ale nigdy nie jadłam, więc na pewno warto spróbować, tylko muszę jeszcze przeczytać, jak się robi ten chlebek.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, takie przepisy, to my lubimy :)
    Moc pozdrowień!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥