Orzechy włoskie plus miód równa się baton
Zapraszam
Potrzebujemy masło orzechowe z orzechów włoskich, które możemy sobie sami zrobić długo blendując orzechy. Dla ułatwienia pracy robota, można dodać łyżeczkę oleju, na przykład sezamowego (ale to nam się trzeci składnik do batona wkradł ;) )
Ja zrobiłam masło ze 100 g orzechów włoskich, do niego dodałam 50 g miodu i całość podgrzałam :) Do gorącego słodkiego masła orzechowego wrzuciłam 200 g trochę posiekanych orzechów i całość wymieszałam.
Masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia, woskową stroną do góry, naczynia, czy formy i mocno przyciskamy do dna i papieru :) orzechową masę.
Formę wkładamy do lodówki, a po około godzinie możemy kroić batony ;)
ps. wszystkie moje orzechy były wcześniej uprażone, w piekarniku w około 140 - 150 stopniach mniej więcej piętnastu minut!
Smacznego i złoto-jesiennej niedzieli ;)
Wyglądają pysznie, ale muszę przystopować ze słodyczami, bo mi boczki rosną...
OdpowiedzUsuńA przed nami zima to i rosnąć troszkę muszą:) znaczy nie muszą...ale jakoś tak bardzo chcą:)
UsuńKapitalna ciasteczkowa baza :), wykorzystam pomysł, ja pewnie wcisnę do tej bazy trochę płatków owsianych :)
OdpowiedzUsuńByle tylko też je troszkę podprażyć odrobinę:)
UsuńTo na pewno pychota.
OdpowiedzUsuńPewno, że na pewno:)
UsuńNa pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńJak Basi powyżej na pewność obiecuję, tak i Tobie 😗
Usuń