Że bez mięsa wszystko co z mięsa być powinno zrobić można, to już nie dziwi bardzo :)
Kiedyś był pasztet z selera , dziś smalec z fasoli:)
Smalec z białej fasoli z cebulą, papryką i czosnkiem
Składniki:
350g ugotowanej fasoli
1 czerwona cebula
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
mała papryvcka ostra
duża szczypta soli
łyżeczka majeranku
3 łyżki masła - i dlatego nie wegańska pasta ;)
Gotowanie fasoli:
Moja fasola nie była jaśkiem, ale białą mniejszą fasolą. Jaka przewaga nad jaśkiem? Krócej się gotuje:)
Fasolę (może zdecydowanie być Jaś, moczymy przez noc, a następnie gotujemy. Wodę solimy i pod koniec, albo w połowie ;) gotowania dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej
Smalec z fasoli:
Potrzebujemy blendera kielichowego, albo innego robota kuchennego :) W nim miksujemy fasolę z łyżką zimnej wody (jeżeli zaistnieje taka potrzeba). Ma powstać raczej gładka masa, ale ewentualne "grudki" są mile widziane, co by nasz "smalec" z fasoli smalec przypominał.
Potrzebujemy jeszcze patelnię :) Na niej na łyżce masła smażymy do chrupkości ;) drobno pokrojone cebule, czosnek, paprykę, posypując je solą i majerankiem. Jak będą pięknie pachnieć i będą pyszne i pięknie chrupkie wyłączamy kuchenkę i dodajemy drugą łyżkę masła. Jak masło się roztopi, to naszą wkładkę do smalcu z fasoli przekładamy. Jeżeli macie robot mieszający do tyłu ;) to mieszamy. Jeżeli blender, to tylko dwa - trzy razy pulsacyjnie włączyć, żeby się wszystkie składniki połączyły. Trzecią łyżkę masła można, nie trzeba, też roztopić na wciąż gorącej patelni, dodać do smalcu z fasoli i raz jeszcze wymieszać.
ps. jestem przekonana, że niejeden z Waszych domowników, tak jak i mój mąż się nie zorientują:) że ten smalec ze smalcem nic wspólnego nie ma :)
Smacznego
Jadłam smalec z ciecierzycy, pychota:-)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca w ogóle pychota:)
UsuńO takim smalcu jeszcze nie słyszałam, ani nie czytałam
OdpowiedzUsuńBo świat lubi nas codzień zaskakiwać ;)
UsuńMyślę, że pyszny.
OdpowiedzUsuńPyszny pyszny :) spróbuj kiedyś :)
Usuń