Risotto czy zupa?
Czy Wy wiecie, że we Włoszech, skąd risotto się wywodzi, nierzadko pełni funkcję takiej naszej zupy :) I ona zupa i ono risotto i on makaron mogą być primo piatto - pierwszym daniem.
U nas dziś risotto z podgrzybkami, dynią na i primo i secondo piatto ;) Zapraszam :)
Składniki:
pół dyni piżmowej
około 6 podgrzybków
cebula
szklanka ryżu
2 - 3 szklanki domowego wywaru warzywnego
pietruszka natka
oscypek
masło - czubata łyżka
masło klarowane do smażenia
Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy dynię, moja pokrojona w dużą kostkę, wcześniej obrana i pozbawiona pestek. Smażymy chwilę z cebulą, po czym dodajemy grzyby pokrojone w plasterki, smażymy wszystko razem. Wsypujemy ryż i smażymy z resztą składników, aż zacznie być szklisty.
Teraz najprostsza i najmozolniejsza część risotto ...wlewanie ciepłego, gorącego bulionu :) Robimy to po trochu, za pierwszym razem możemy wlać szklankę, zamieszać, przykryć. Co jakiś czas podnosimy pokrywkę i w razie potrzeby dolewamy trochę wywaru. W ten sposób wykorzystamy przynajmniej dwie szklanki wywaru, przy ryżu brązowym może się jeszcze trzecia przydać :)
Na bardzo małym ogniu gotujemy ryż z grzybami i warzywami, do miękkości i ugotowania ryżu :) Jak ryż będzie miękki wyłączamy kuchenkę i dokładamy masło.
Jak masło się rozpuści, mieszamy i możemy podawać, każdą porcję posypując startym na małych oczkach tarki oscypkiem i posiekaną natką pietruszki.
Trochę startego sera możemy też dołożyć do risotto wraz z masłem.
Smacznego :)
Nie robiłam risotto włoskim sposobem, zawsze na skróty, ale jadłam u koleżanki - bez porównania...
OdpowiedzUsuńPolskim sposobem, to ładne:) Moja babcia mówi na risotto polskim sposobem potrawka :) i zawsze jest z kurczakiem :)
UsuńNie wiedziałam, że risotto można traktować jako zupę...
OdpowiedzUsuńRaczej jako zupę w naszym polskim rozumieniu:) czyli takie właśnie pierwsze danie...zamiast zupy:)
Usuń