Pasta z orzechami i mascarpone
I krótko pisząc to prawie tyle ;) bo do pełni szczęścia potrzeba jeszcze tylko czosnku i oliwy z oliwek :)
Zapraszam na wariację na temat spaghetti alle noci, czyli jak większość włoskich makaronów szybki makaron, z orzechami tym razem ;)
Co potrzebujemy
makaron spaghetti
szklanka obranych orzechów włoskich
opakowanie mascarpone 250 g
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oscypek
natka pietruszki
Zaczynamy od orzechów. Przekładamy je na piekarnikową blaszkę, z papierem do pieczenia i podprażamy około 10 - 15 minut w około 140 - 150 stopniach. Jak zaczną pachnieć, to piekarnik wyłączamy ;)
Następnie makaron - gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W garnku, na patelni, rozgrzewamy oliwę, dość dużo 3 - 4 łyżki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładamy orzechy (ja ich nie siekałam, miałam swoje, które obierałam, więc nie zawsze piękna połówka wyskoczyła z łupinki ;) - czyli można, nie trzeba, chyba, że są kupne i piękne, wtedy troszkę posiekać warto).
Chwilę, taką żeby otworzyć mascarpone ;) podsmażamy i dodajemy mascarpone. Serek intensywnie mieszamy z orzechami, dodajemy trochę wody z gotującego się makaronu. Wody dodałam około dwóch chochli, nasz sos na tym etapie musi być kremowy, ale dość rzadki.
Dokładamy nasz makaron al dente, wciąż nie wylewając wody z jego gotowania. Mieszamy, jeżeli makaron jest zbyt suchy, a sosu jakby nie było dolewamy kolejną chochlę wody.
Mieszamy, posypujemy garścią startego, pokruszonego oscypka i posiekaną pietruszką. I jeszcze raz możemy to zrobić na talerzu :)
Smacznego :)
No teraz to mój klimat, na szczęście jestem po kolacji, a na jutro robię barszczyk:-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja ciągle myślę o tym cytrynowym :) tylko że to tak dla siebie bym musiała, bo mąż...niestety...nie przepada :)
To u mnie tak ze szczawiową i z owocami morza...
UsuńTo U nas podobnie by było w takim zestawie :)
UsuńApetycznie wygląda, ale chyba nie dla mnie
OdpowiedzUsuń😙
UsuńHa. Brzmi super (a ja nie lubię makaronu i mówię brzmi super).
OdpowiedzUsuńNo to moje serce raduje się wielce :)
UsuńZapowiada się mega smacznie, wszystko co lubię. Koniecznie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń