Drożdżowe racuszki po bułgarsku
Po bułgarsku podane, czyli z jogurtem naturalnym, a jogurt z dodatkiem miodu i orzechów. Placki na maślance, bo akurat miałam ochotę na coś drożdżowego, a w lodówce...maślanka (choć kupowałam mleko ☺)
Maślankowe, drożdżowe racuszki i orzeźwiający jogurt....zapraszam
Drożdżowe placki na maślance
2 szklanki maślanki (600g)
200 g mąki
30 g drożdży
50 g płatków owsianych
Maślankę delikatnie podgrzewamy, albo wyciągamy z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Dodajemy drożdże, płatki i mąkę. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciasta drożdżowego, kilka minut miksujemy ciasto, po czym przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy racuszki, drożdżowe placuszki, nabierając z góry, bez mieszania ciasto łyżką.
Jogurt po bułgarsku
Potrzebujemy jogurtu bułgarskiego, albo greckiego - gęstego, który kładziemy na jednym lub kilku racuchach, polewamy miodem i posypujemy orzechami.
A jogurt po bułgarsku, bo tamże jadlam taki deser...bez placków, tylko jogurt z miodem i orzechami :)
Smacznego :)
To jest do wykorzystania!!
OdpowiedzUsuńTo super! :)
UsuńPlacki tak, jogurt tak, ale miód tylko na chlebku z masełkiem...
OdpowiedzUsuńA w cieście miodownikiem zwanym ;)?
UsuńByć może jest smaczne
OdpowiedzUsuńDosyć dosyć:)
UsuńUwielbiam drożdżowe racuchy. Co prawda z drozdzowymi najwiecej roboty ale za co sa nieporównywalne z innymi :D wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńSą droższe jest pysznie i jest kontrola:) ...nad ciastem ;)
Usuń