wtorek, 19 listopada 2019

Maślankowe placki z jogurtem ;)

Drożdżowe racuszki po bułgarsku 


Po bułgarsku podane, czyli z jogurtem naturalnym, a jogurt z dodatkiem miodu i orzechów. Placki na maślance, bo akurat miałam ochotę na coś drożdżowego, a w lodówce...maślanka (choć kupowałam mleko ☺)
Maślankowe, drożdżowe racuszki i orzeźwiający jogurt....zapraszam

Drożdżowe placki na maślance


2 szklanki maślanki (600g)
200 g mąki
30 g drożdży
50 g płatków owsianych

Maślankę delikatnie podgrzewamy, albo wyciągamy z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Dodajemy drożdże, płatki i mąkę. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciasta drożdżowego, kilka minut miksujemy ciasto, po czym przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Smażymy racuszki, drożdżowe placuszki, nabierając z góry, bez mieszania ciasto łyżką.

Jogurt po bułgarsku 


Potrzebujemy jogurtu bułgarskiego, albo greckiego - gęstego, który kładziemy na jednym lub kilku racuchach, polewamy miodem i posypujemy orzechami. 

A jogurt po bułgarsku, bo tamże jadlam taki deser...bez placków, tylko jogurt z miodem i orzechami :)

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Placki tak, jogurt tak, ale miód tylko na chlebku z masełkiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe racuchy. Co prawda z drozdzowymi najwiecej roboty ale za co sa nieporównywalne z innymi :D wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są droższe jest pysznie i jest kontrola:) ...nad ciastem ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥