Schab absolutnie jesienny
Wprawdzie grzyby nie własnoręcznie zbierane, choć ponoć było ich niemało w tym roku. A schab nasz dzisiaj nie w wersji jednogarnkowej:), a dwu, to i tak jak najserdeczniej zapraszam Was i zachęcam do przygotowania schabu w dyniowo - grzbowym sosie, bo naprawdę warto ;)
Schab z dynią i podgrzybkami
Składniki:
schab bez kości (u mnie 4 plastry)
dynia Hokkaido, cała, ale dość mała
podgrzybki 6 nie najmniejszych i nie najwiekszych sztuk :)
ząbki czosnku
cebula
sól
cząber suszony łyżka
masło
Sos dyniowo-podgrzybkowy
Ilość grzybów należy dopasować do wielkości dyni :) Dyni, Hokkaido w szczególności, obierać nie trzeba, moja mała pomarańczowa, a w szczególności jej skórka idealna nie była, dlatego też tym razem poza wydrążeniem jej, również ją obrałam.
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, którą solimy, wraz z cząbrem i drobno pokrojonym czosnkiem (3 ząbki).
Dynię kroimy w niedużą kostkę i dokładamy do miękkiej cebuli. Grzyby kroimy w plasterki i przekładamy do już smażących się razem cebuli z dynią. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 15-20 minut na wolnym ogniu - do miękkości dyni. W międzyczasie dodajemy jeszcze łyżkę masła.
Schab
Jak dynia z podgrzybkami się duszą, my przygotujemy, w sposób bardzo banalny schab. Poza schabem potrzebujemy soli i czosnku :) Schab kroimy na plastry, ja plastry przekroiłam dodatkowo na połówki. Ubijamy tłuczkiem do mięsa, każdy plaster bardzo symbolicznie oprószamy solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab smażymy na patelni z obu stron, dobrze podsmażone podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Do uduszonego schabu przekładamy dynię z podgrzybkami, mieszamy i możemy podawać ;)
Smacznego :)
Nie wpadłabym na połączenie dyni i grzybów, robiłam wołowinę z grzybami i kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, bo mieliśmy gości.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się suszone ze szpinakiem :)
UsuńW sumie dynia to takie jesienne warzywo, więc czemu nie...
OdpowiedzUsuńWłaśnie;)
UsuńUwielbiam dynię, ale schabu z nią nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo może warto spróbować:)
UsuńIdealne danie na ten czas pomarańczowo-dyniowy. Mniam mniam
OdpowiedzUsuńPrawda:)
Usuń