poniedziałek, 11 listopada 2019

Proste pszenne bułki z otrębami na kefirze

Bułki dla patrioty ;)


Patrioty, bo dziś przepiękne święto, a mąż spał i spał, więc wymyśliłam, że zapach bułek piekących się pszennych z otrębami na kefirze go obudzi ;)

Składniki

470 g mąki pszennej
30 g otrąb pszennych
300 ml kefiru 
35 g drożdży
łyżeczka soli

  • Kefir podgrzewamy, żeby był lekko ciepły, nie gorący. 
  • Mąkę w misce mieszamy z solą.
  • Do kefiru dodajemy drożdże, mieszając czkamy chwilę, aż się rozpuszczą.
  • Kefir z drożdżami przelewamy do mąki, za pomocą widelca, czy łyżki mieszamy, połączone składniki wyrabiamy ręką, tworzymy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na około 30 minut albo mniej :)
  • Tworzymy wałek z ciasta, kroimy na 8 równych części.
  • Każdą część zagniatamy, jak pączki do środka, na koniec kulkując ;) bułkę...odkładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
  • Jak mamy wszystkie 8 bułek wyrośniętych możemy za pomocą trzonka od na przykład drewnianej łyżki odcisnąć wzór, jednej kreski jak w bułce kajzerce, czy trzech jak w poznańskiej :) Albo dwie, jak w patriotycznej ;)
  • Bułki można, ale nie trzeba posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać siemieniem lnianym, na przykład :)

Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

ps. męża obudziły ;)

Pysznego ...drugiego śniadania :)


6 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥