Makaron w delikatnym sosie z dodatkiem grzybów, ogromu zieleniny i mięsnych pulpecików...
Nasze dzisiejsze danie wbrew pozorom jest...szybkie :) Wprawdzie gotowanie, smażenie i przygotowanie to pięć etapów...
...a zresztą zapraszam ;) jest pysznie i jest makaron penne z mięsnymi pulpetami, z grzybami, zieleniną w beszamelowym sosie ;)
I Grzyby
5 - 6 prawdziwków, albo innych leśnych grzybów, oczyszczonych
cebula nieduża
sól
masło
Cebulę, kroimy w piórka przekładamy na rozgrzane na patelni masło, solimy, szklimy i dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, razem snmażymy i dusimy kilka minut do miękkości.
II Pulpety
500 g mięsa mielonego
sól
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 jajka
2-3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Wszystkie składniki poza mąką i olejem przekładamy do mięsa i wyrabiamy porządnie. Na talerz wysypujemy mąkę. Z mięsa robimy niewielkie kulki i przekładamy na talerz z mąką i delikatnie w niej je obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięsne pulpety na pięknie brązowy, chrupiący ;) kolor.
Do usmażonych pulpetów przekładamy grzyby, albo do grzybów pulpety ;)
III Ser
Ja lubię w makaronach ser wędzony, tak i jest tym razem...sera około 100 g ścieramy na tarce o grubych oczkach
IV Beszamel
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
ok 0,7 litra mleka
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku
W dużej patelni, woku, albo garnku rozgrzewamy masło, które zasypujemy mąką i energicznie mieszamy, żeby powstała zasmażka. Mąkę z masłem podlewamy mlekiem, do jego wyczerpania, małymi ilościami, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Sos beszamelowy pod koniec solimy i dodajemy pokrojone zioła, oraz garść sera i mieszamy.
V Makaron ☺
500 g makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wody z gotowania nie wylewamy, posłuży nam do uzyskania idealnej konsystencji sosu :)
VI Penne z mięsnymi kulkami w beszamelowym sosie
Do beszamelu przekładamy makaron, oraz mięsne pulpety z grzybami, resztę sera i odpowiednią ilość wody z gotowania makaronu, żeby uzyskać delikatnie kremowy sos.
Podajemy makaron dodatkowo posypując zieleniną ;)
Smacznego :)
Brzmi bardzo ciekawie, choć uświadomiłam sobie, że mam uraz do słowa "pulpety". I kompletnie nie wiem dlaczego!
OdpowiedzUsuńJa bez urazów, ale też jakby nie przepadam;) chociaż nie wiem czy klops albo klopsiki nie są mu jeszcze bardziej nielubianymi:)
UsuńTakie klopsiki smaczne też są w sosie pomidorowym lub koperkowym:-)
OdpowiedzUsuńBabcia moja w koperkowym robi :) pyszności:) tylko niekoniecznie do makaronu :)
UsuńKusisz, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :) Ja niedawno robiłam klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję że też zrobię niedługo:)
UsuńUwielbiam takie dania, pychotka ☺
OdpowiedzUsuńPychotka to przepysznie najlepsze określenie:)
Usuń