wtorek, 5 listopada 2019

Penne z mięsnymi kulkami w beszamelowym sosie

Makaron w delikatnym sosie z dodatkiem grzybów, ogromu zieleniny i mięsnych pulpecików...



...czego chcieć więcej jesienią ;)?
Nasze dzisiejsze danie wbrew pozorom jest...szybkie :) Wprawdzie gotowanie, smażenie i przygotowanie to pięć etapów...
...a zresztą zapraszam ;) jest pysznie i jest makaron penne z mięsnymi pulpetami, z grzybami, zieleniną w beszamelowym sosie ;)


I Grzyby

5 - 6 prawdziwków, albo innych leśnych grzybów, oczyszczonych
cebula nieduża
sól
masło


Cebulę, kroimy w piórka przekładamy na rozgrzane na patelni masło, solimy, szklimy i dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, razem snmażymy i dusimy kilka minut do miękkości.


II Pulpety

500 g mięsa mielonego
sól
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 jajka
2-3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Wszystkie składniki poza mąką i olejem przekładamy do mięsa i wyrabiamy porządnie. Na talerz  wysypujemy mąkę. Z mięsa robimy niewielkie kulki i przekładamy na talerz z mąką i delikatnie w niej je obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięsne pulpety na pięknie brązowy, chrupiący ;) kolor.

Do usmażonych pulpetów przekładamy grzyby, albo do grzybów pulpety ;)


III Ser

Ja lubię w makaronach ser wędzony, tak i jest tym razem...sera około 100 g ścieramy na tarce o grubych oczkach


IV Beszamel

2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
ok 0,7 litra mleka
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku

W dużej patelni, woku, albo garnku rozgrzewamy masło, które zasypujemy mąką i energicznie mieszamy, żeby powstała zasmażka. Mąkę z masłem podlewamy mlekiem, do jego wyczerpania, małymi ilościami, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Sos beszamelowy pod koniec solimy i dodajemy pokrojone zioła, oraz garść sera i mieszamy.


V Makaron ☺


500 g makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wody z gotowania nie wylewamy, posłuży nam do uzyskania idealnej konsystencji sosu :)


VI Penne z mięsnymi kulkami w beszamelowym sosie



Do beszamelu przekładamy makaron, oraz mięsne pulpety z grzybami, resztę sera i odpowiednią ilość wody z gotowania makaronu, żeby uzyskać delikatnie kremowy sos.

Podajemy makaron dodatkowo posypując zieleniną ;)

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo ciekawie, choć uświadomiłam sobie, że mam uraz do słowa "pulpety". I kompletnie nie wiem dlaczego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bez urazów, ale też jakby nie przepadam;) chociaż nie wiem czy klops albo klopsiki nie są mu jeszcze bardziej nielubianymi:)

      Usuń
  2. Takie klopsiki smaczne też są w sosie pomidorowym lub koperkowym:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia moja w koperkowym robi :) pyszności:) tylko niekoniecznie do makaronu :)

      Usuń
  3. Pysznie to wygląda :) Ja niedawno robiłam klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania, pychotka ☺

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥