Spaghetti z boczkiem, pieczarkami i jajkami ;)
Błyskawiczny wpis na szybki makaron, klasykę gatunku - carbonarę, z pieczarkowym akcentem ☺
Wprawdzie myślałam, że wpis będzie jeszcze szybszy niż się zaraz wydarzy, ponieważ przekonana byłam, że co jak co ale carbonarą przez te wszystkie lata się już z Wami dzieliłam...okazało się, że nie, ale że to banalny i błyskawiczny przepis jest, to i tak będzie szybko :)
Carbonara z pieczarkami
Carbonara to makaron z boczkiem i jajkami, dzisiejsza wersja będzie tylko o pieczarki bogatsza ;)
100 g boczku wędzonego
około 6 - 8 pieczarek
oliwa z oliwek
2 jajka
sól
pieprz
200 g makaronu spaghetti
parmezan
natka pietruszki
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy, w międzyczasie umyte pieczarki kroimy w plasterki, a następnie dokładamy do boczku i razem podsmażamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy, delikatnie solimy i pieprzymy.
Ugotowany makaron przekładamy do boczku z pieczarkami, wyłączamy palnik, wlewamy jajka, mieszamy całość i podajemy porcje posypane startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego :)
Uwielbiam, ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńU nas też pierwszy raz :)
UsuńOstatnio mało gotuję - wspieram lokalną gastronomię i zamawiam sporo jedzenia do domu. Ale takie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo możesz niech jakaś włoszczyzna będzie w ramach lokalnej gastronomii, to i carbonara by być mogła, choć z pewnością bez pieczarek:)
UsuńNie mam apetytu, kapuchę kiszoną jem...
OdpowiedzUsuńZdrowo:)
UsuńLubię spagetti, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie
Wygląda pysznie, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń