Makaron z ricottą i jarmużem
Ostatnio proste, a nawet prostsze penne pomidorowe było, jarmuż w zupie też był, ricotta w spaghetti z suszonymi pomidorami kiedyś wcześniej, toteż dziś penne z jarmużem i ricottą ☺
Makaron z jarmużem i ricottą
jarmuż
ricotta 1 opakowanie
por kilka centymetrów
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu cytrynowego :)
200 g makaronu
masło klarowane
Na 2 łyżkach masła klarowanego szklimy pora pokrojonego w piórka, posolonego i z pieprzem. Jarmuż, bez łodyżek, czyli liście ;), kroimy drobniej - 4- 5 garści wrzucamy na patelnię i szklimy razem z porem. Dokładamy ricottę, mieszamy, a w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, i możemy podlewać wodą z gotowania zawartość patelni. Ugotowany makaron przekładamy do jarmużu z ricottą, dolewamy około 3/4 szklanki wody wciąż z gotowania makaronu, mieszamy i podajemy ;)
Smacznego :)
Mniam po trzykroć!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. I na pewno bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Kolejny lekki, wspaniały przepis.:)
OdpowiedzUsuń