czwartek, 9 kwietnia 2020

Chana dhal

Błyskawiczne danie z ciecierzycy


Dhal jak już Wam wspominałam określa wszelkie rośliny strączkowe i dania z nich przygotowywane.
Chana dhal są to połówki ciecierzycy (w Polsce do kupienia w sklepach internetowych, z przysmakami kuchni świata), jak i danie z nich przyrządzone.

Chana dal


U mnie wersja jak widać całościowa, nie połówkowa. Gdybym miała chana dal danie byłoby bardziej w konsystencji gęstej zupy, cała reszta jednak się zgadza, więc w lepszych czasach z pewnością ja i może Wy zakupimy połówki ciecierzycy, co by sobie poeksperymentować ;)

Składniki


2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
por 10 cm
puszka pomidorów
150 g suchej ciecierzycy
sól

Przyprawy:
pół łyżeczki pikantnej papryki
łyżeczka słodkiej
łyżeczka garam masala
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka kurkumy / łyżka pasty z kurkumy



Ciecierzycę moczymy kilka godzin, przynajmniej raz zmieniając wodę. Gotujemy w nowej wodzie, pod koniec gotowania delikatnie posolonej.

Masło rozgrzać i uprażyć na nim sezam, następnie dodać drobno pokrojony czosnek, kolejno pora pokrojonego w krążki i przyprawy. Jeżeli używacie pasty, do dodajecie ją przed samym dodaniem pomidorów, które dołożymy jak nasze przyprawy się razem popodsmażają...Jeżeli pomidory macie w całości, to należy je trochę porozdrabniać a  następnie całość posolić, u mnie pół łyżeczki. Wszystko razem kilka minut smażymy, a następnie dolewamy półtorej puszki wody :) Jak się wszystko zagotuje wrzucamy naszą ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem gotujemy około piętnastu minut.

Podajemy z ryżem na przykład i obowiązkowo posypane zielonym...i najlepiej kolendrą, ewentualnie pietruszką ;)

Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥