Błyskawiczne danie z ciecierzycy
Chana dhal są to połówki ciecierzycy (w Polsce do kupienia w sklepach internetowych, z przysmakami kuchni świata), jak i danie z nich przyrządzone.
Chana dal
U mnie wersja jak widać całościowa, nie połówkowa. Gdybym miała chana dal danie byłoby bardziej w konsystencji gęstej zupy, cała reszta jednak się zgadza, więc w lepszych czasach z pewnością ja i może Wy zakupimy połówki ciecierzycy, co by sobie poeksperymentować ;)
Składniki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
por 10 cm
puszka pomidorów
150 g suchej ciecierzycy
sól
Przyprawy:
pół łyżeczki pikantnej papryki
łyżeczka słodkiej
łyżeczka garam masala
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka kurkumy / łyżka pasty z kurkumy
Ciecierzycę moczymy kilka godzin, przynajmniej raz zmieniając wodę. Gotujemy w nowej wodzie, pod koniec gotowania delikatnie posolonej.
Masło rozgrzać i uprażyć na nim sezam, następnie dodać drobno pokrojony czosnek, kolejno pora pokrojonego w krążki i przyprawy. Jeżeli używacie pasty, do dodajecie ją przed samym dodaniem pomidorów, które dołożymy jak nasze przyprawy się razem popodsmażają...Jeżeli pomidory macie w całości, to należy je trochę porozdrabniać a następnie całość posolić, u mnie pół łyżeczki. Wszystko razem kilka minut smażymy, a następnie dolewamy półtorej puszki wody :) Jak się wszystko zagotuje wrzucamy naszą ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem gotujemy około piętnastu minut.
Podajemy z ryżem na przykład i obowiązkowo posypane zielonym...i najlepiej kolendrą, ewentualnie pietruszką ;)
Smacznego :)
Zamiast ciecierzycy dałabym zielony groszek:-)
OdpowiedzUsuńNie nadążam za Tobą :)
OdpowiedzUsuńCiekawe