Jogurt z jogurtu :)
Banalny przepis na własny jogurt naturalny, gdzie każdy kolejny będzie najlepszy...
Potrzebujemy mleka i jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Mleko dowolne. Potrzebujemy mleka w temperaturze 40 - 45 stopni C. Jeżeli używamy mleka, które przed spożyciem należy zagotować...albo jesteśmy zwolennikami gotowania każdego mleka :/ ...to gotujemy, po czym zostawiamy do wystudzenia, aby osiągnęło temperaturę pożądaną.
Przy mleku, którego gotować nie trzeba, wystarczy, że mleko podgrzejemy do 40 - 45 stopni C.
Jak się ma termometr kuchenny, jest łatwiej, ale taką temperaturę łatwo zmierzymy własnym ciałem ;) Jeżeli czysty paluszek włożony do garnka się nie oparzy, a kilka sekund wytrzyma w mleku, znaczy temperatura jest odpowiednia :)
Zaczynamy produkcję naszego naturalnego jogurtu z jogurtu ;)
Ja przeważnie jogurt robię z 0,5 l mleka, do takiej ilości potrzebuję około 1/3 szklanki jogurtu, albo coś między 1/3, a 1/2 ;) Na litr mleka użyłabym 3/4 szklanki...albo coś pomiędzy 1/2, a 3/4 ;)
Jak mleko się gotuje, my wyparzamy słoik, w którym będziemy robić jogurt. Gotowe mleko przelewamy do wciąż ciepłego słoika, dokładamy jogurt, mieszamy wyparzoną łyżką, tak, żeby jogurt w mleku rozmieszać, zakręcamy i owijamy w kuchenne ręcznik i umieszczamy w ciepłym miejscu na cały dzień.
U mnie ciepłym miejscem, jest tył elektrycznej kuchenki i robię jogurt w takie dni, kiedy, wiem, że będę używać piekarnika, wtedy ciepło tyłu kuchenki mam zagwarantowane.
Cały dzień, to kilka godzin, a im dłużej i cieplej tym jogurt bardziej gęsty. Jogurt taki schładzamy, wkładając do lodówki i kolejnego poranka, albo za kolejne kilka godzin zjadamy własny pyszny jogurt. Dlaczego pisałam wyżej, że każdy kolejny najlepszy? A dlatego, że każdy kolejny zrobiony z już własnego jogurtu naprawdę jest jeszcze lepszy ;)
Dobrego dnia i smacznego ;)
Dobrego dnia i smacznego ;)
Super. Wypróbuję.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie.
Dziękuję wtorkowo :)
Usuń