Schab, bądź karczek, krótko gotowane
Przepis mamy i wykonanie też mamy :) I tak mamy ;) przepis prosty, szybki na schab, czy karkówkę. Zapraszam.
Schab gotowany
Składniki:
1,5 - 2 kg mięsa
Zalewa:
3 litry wody
1/2 szklanki soli
2 łyżki papryki ostrej
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka pieprzu mielonego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 - 6 ząbków czosnku
4 łyżki chrzanu
W garnku połączyć składniki zalewy, włożyć umyte mięso, zagotować i gotować 12 - 17 minut ( schab krócej, karkówkę dłużej). Wyłączyć, zostawić na 10 minut, po czym ponownie zagotować i gotować 12 minut.
Przed pokrojeniem i podaniem mięso wyjąc na kilka minut na deskę. No i pysznie będzie dorobić do schabu jeszcze sos ;) choć niekoniecznie potrzeba, jeżeli ma być daniem obiadowym i z pewnością nie trzeba, jeżeli nasz schab cienko pokrojony trafi na kanapkę :)...no chyba, że taki kanapkowy ;)
Smacznego :)
lubię takie mięso na kanapki
OdpowiedzUsuńTak krótko? Niemożliwe!
OdpowiedzUsuńO! Bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńMój M. byłby zachwycony.
OdpowiedzUsuńZe mną inaczej, nie jadam wieprzowiny.